Annons

Annons

Annons

Säter

Läsartext
PRO Säters medlemmar fick lära sig hjärt- och lungräddning

Detta är en läsartext.

Det var en efterfrågad och lyckad utbildning av PRO Säter i Hjärt- och Lungräddning.

Utbildningen leddes av Gösta Ljungberg från civilförsvaret. Foto: privat

Pro Säter har tillsammans med civilförsvaret/ MSB genomfört en utbildning i både hjärt- och lungräddning samt hemberedskap för mint 72 timmar. Två grupper om tillsammans 30 medlemmar deltog i de tre timmar långa utbildningspassen. Utbildningen leddes av Gösta Ljungberg från civilförsvaret med ekonomiskt stöd av MSB och genomfördes i PRO:s lokaler i Säter den 31 oktober och den 7 november

Deltagarna fick först en genomgång om vad som gäller om någon i ens omgivning drabbas. Om man råkar komma först till platsen för en händelse så är det enligt ledaren av största vikt att konstatera om personen i fråga andas eller inte. Om man inte kan konstatera andning var rådet att inte tveka utan att börja genast. 30 snabba hårda tryck på bröstet och 2 inblåsningar samt upprepa proceduren var rådet deltagarna fick av Gösta Ljungberg.

Annons

Annons

Kursdeltagarna fick sedan som sista moment även pröva på dockor hur det fungerade. Några av deltagarna kunde då konstatera att de inte hade kraft att tycka ned bröstkorgen på en vuxen person och fick då instruktioner om alternativa sätt att pumpa igång hjärtat, till exempel genom att använda foten. Rådet var glasklart från ledaren; ge inte upp, ring fort 112 och fortsätt med hjärt-lungräddning tills ambulans kommer. Deltagarna fick som avslutande moment en genomgång av hjärtstartare och även här var rådet, var inte rädd att använda den.

Gert Kyed från PRO Säter tyckte att man bör upprepa denna typ av kurs med jämna mellanrum. Foto: privat

Den andra delen handlade om något som är högst aktuellt i dessa orostider, nämligen vilken beredskap var och en kan ha när det gäller el, vatten och mat. Framför allt lyftes frågan hur man skapar ett förråd så att man minst har reserver för 72 timmar och att man har en dunk vatten, den håller sig frisk en vecka. När det gäller livsmedel så fick deltagarna med sig en lista på mat som är lämplig att ha hemma, det vill säga mat för minst en vecka som kan förvaras i rumstemperatur. Att man bör införskaffa ett kök av något slag till exempel Trangia och bränsle därtill, samt tändstickor. Avslutningsvis så sas att det är viktigt att man har en batteridriven radio eller vevradio, så man kan hålla sig underrättad om vad som händer.

Gert Kyed tyckte att man nu och då bör upprepa denna typ av kurs, som blev mycket uppskattad av deltagarna.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan