Annons

Annons

Annons

Säter

Läsartext
Spännande föredrag om läget i Europa de senaste 80 åren

Detta är en läsartext.

Samma dag som Björn Grünewald besökte ett cafèmöte med SPF Tuna- Säter, kom en bok med namnet "Rysslands uppgång och fall- kriget i Ukraina" ut i bokhandeln.

Björn berättade om sina uppdrag i Österled, då han arbetade för Internationella arbetsorganisationen (ILO), FN:s fackorgan för arbetslivsfrågor.

Björn Grünewald besökte SPF Tuna-Säter och berättade om Ryssland och Europa de senaste 980 åren. Det blev ett intressant föredrag och åhörarna ställde frågor. Foto: Gunnar Olsson

Annons

Annons

Björn Grünewald gjorde en grundlig genomgång av läget i Europa och världen de senaste 80 åren. Som ung marinofficer i svenska flottan besöktes hamnar innanför järnridån och han fick uppleva den misär som rådde där. Björn jobbade sedan många år åt FN i många östländer. Gorbatjov försökte göra Ryssland till ett öppet och normalt land fram till Sovjets fall 1991, därefter har andra krafter drivit Ryssland åter åt fel håll.

Ordförande Birgitta Thurin tackar Björn Grünewald. Foto: Gunnar Olsson

Ukraina hade under 45 år lytt under Moskva och varit både kornbod och vapensmedja åt Ryssland. Helt plötsligt var landet ett fritt land, men ingen visste hur man styrde ett land och vad de jättelika fabrikerna skulle användas till och hur ett företag styrs. Här hade ILO något att bita i och Björn jobbade här under många år.

Ryssland anföll i februari ett välordnat och stort land, med 43 miljoner invånare, och inte ens Björn Grünewald vågar gissa hur det här ska sluta.

Deltagarna tackade för ett spännande och intressant föredrag.

Text och foto Gunnar Olsson

Björn Grünewald och boken om Ryssland. Foto: Gunnar Olsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan