Annons

Annons

Annons

Malung

Läsartext
PRO:are fick höra historiken om Ferms bokhandel

Detta är en läsartext.

PRO Malungs ordförande hälsade välkommen till medlemmar och Mari Jernberg som inledde med att berätta om historiken om Ferms bokhandel.

Marie Jernberg berättade historiken om Ferms bokhandel. Foto: privat

Ferms Bokhandel startade år 1922 av Fritts Färm i Vansbro. År 1926 öppnade brodern Axel Ferm en filial i Malung.

Malungs Bokhandel som har hög standard är klassad som en A-bokhandel. På 50-talet överläts bokhandeln till sonen Berndt Färm och vidare år 2000 till Lena Gustavsson, mångårig expedit och hennes make Gunnar. Ett nytt hus byggdes och år 2004 flyttade man in i nya lokaler och sortimentet utvidgades.

Annons

Hösten 2011 drog en kraftig storm in över landet, så även i Malung. Makarna Gustavsson som även sålde blommor drabbades hårt. Lena som försökte hålla kvar blomtältet, lyftes med vinden, föll ner och skadade sig svårt. Bokhandeln blev till salu.

Annons

Marie Jernberg fick en idé, tänkte att det skulle vara roligt att jobba med böcker, hon är ju uppväxt med det då morfar var Axel Färm och mamma Sigbritt Rikardsson arbetade på biblioteket, samt var sagotant.

Maries make var inte lika intresserad men Marie vann. Cirkeln är sluten år 2012 då makarna Bo och Marie Jernberg köper Malungs Bokhandel som nu har firat 10-årsjubileum. Sortimentet har utökats ytterligare med författaraftnar.

Systrarna Dahlman från Äppelbo (Angelica och Jennica) bjöd på ett omväxlande sång-och musikprogram. Foto: privat

På PRO Malungs möte informerade Marie Jernberg engagerat om nya böcker, spel, pyssel, bra tips på julklappar både till en själv, vänner och till barn och barnbarn. Medlemmarna erbjöds rabatt och det lottades ut paket som Marie hade skänkt.

Efter kaffe med hembakat bjöd systrarna Dahlmans från Äppelbo på ett omväxlande sång och musikprogram såsom Si god afton o god kväll, Helgdagskväll i timmerkojan, Julvisa i finnmarken, Det brinner i en solnedgång, Glesbygdsromantik, Barnen i sommartid, Är det konstigt att man längtar dit någon gång, Där Gullvivor blommar, Säg inte nej säg kanske, Sissi av Lasso.

Annons

De medverkande tackades med stor applåd och blombukett.

Annons

Bengt informerade sedan om Hjälp till Ukraina. Att det går att lämna bidrag i en glasmonter i Lillmokyrkan, och att en transport är planerad till jul.

Bengt informerade även om ett möte som arrangerades i Lillmokyrkan den 10 november angående pensionärernas situation. Medverkande var energirådgivare, beredskapssamordnare, konsumentrådgivare samt kommunens socialchef.

Bosse informerade vidare om att det äntligen är klart med att boulen får vara i Skyttehallen. Banor skall anläggas, vi har allt material, men vi behöver hjälp med att köra ut grus. Ställ upp och hör av sig till Bosse.

Ett 40 tal medlemmar tackade för en trevlig och lärorik eftermiddag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan