Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
För Moderaterna är kulturen något för rika

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

De fria inträdena på landets statliga museer tas bort. Igen.

Det är ett sorligt besked.

Igen.

När de fria inträdena på museerna en gång infördes var det för att tillgängliggöra vår gemensamma kulturskatt för fler. Att gå på museum skulle inte vara en fråga om ekonomi. Alla skulle kunna gå på statligt museum, oavsett tjocklek på plånboken.

Nu kommer det kosta pengar att gå på statligt museum igen. Foto: Mats Schagerström / TT

När de fria inträdena på museerna en gång infördes var det för att tillgängliggöra vår gemensamma kulturskatt för fler. Att gå på museum skulle inte vara en fråga om ekonomi. Alla skulle kunna gå på statligt museum, oavsett tjocklek på plånboken.

Annons

Annons

Resultatet lät inte vänta på sig. Besökarna strömmade till, nya grupper besökte våra gemensamt finansierade museer. Människor som tidigare inte hade besökt museerna började komma, titta, bilda sig. Museerna blev mötesplatser för människor från olika samhällsgrupper. Nationalmuseum hade exempelvis före reformen infördes första gången 2005 ett genomsnitt på 280 000 besökare per år. Efter reformen nästan dubblerades antalet besökare till runt 500 000.

En sådan reform är enligt alla mått en succé.

Men det struntar ett parti som Moderaterna i.

Moderata regeringar har när de tillträtt som en av de första åtgärderna tagit bort det fria inträdet. Det handlar inte om ekonomi. Det handlar om människosyn.

För barnfamiljer med begränsad ekonomi blir museerna slutna rum när det kostar pengar att gå in. Det blir det även för bland annat funktionsnedsatta och andra med små marginaler i sin ekonomi.

Gratis inträde på statliga museer är en fråga om rättvisa. Alla är med och finansierar dem. Den funktionsnedsatta individen som inte har råd med en inträdesbiljett betalar för museerna när hen handlar i butik och betalar matmoms. Det vill säga statlig skatt. Den fattiga barnfamiljen också. Men med entréavgifterna har de inte möjlighet att besöka de institutioner vars verksamheter de finansierar via skatt.

Annons

Den fria entréen är en post på marginalen i statsbudgeten. Men den säger så oerhört mycket om människosyn och prioriteringar. För Moderaterna har det varit ett rött skynke. Moderata regeringar har när de tillträtt som en av de första åtgärderna tagit bort det fria inträdet.

Annons

Det handlar inte om ekonomi.

Det handlar om människosyn.

Konst och kultur är något som vidgar våra liv och vår tankevärld. Med entréavgifterna på plats igen blir museer åter slutna rum för de som har råd. För de som kan kosta på sig inträdesbiljetter för sig, för sin familj. För de som inte måste välja mellan ett besök på museum eller ett biobesök. För de som skulle gå till landets statliga museer ändå.

Det bildningsideal som bor i gratis inträde är en viktig signal om att kulturen är till för alla. Jag kan inte ens räkna antalet söndagar jag gått till Länsmuseet i Gävle. Hur många gånger jag träffat vänner där för att under någon timme ta en paus, vara tillsammans på en plats som inte ställer krav på ekonomin, som handlar om något annat än att vara konsument.

Det fria inträdet, oavsett om det är en region eller stat som erbjuder medborgarna det, är ett besked om att bildning inte ska vara en fråga om ekonomi, om att det ska vara något som bara den som har råd kan köpa sig.

När vi nu går mot lågkonjunktur kommer de med svag ekonomi bli fler. I ett sådant läge blir gratis entré på museerna en ännu viktigare klassfråga. Om budgeten inte skulle medge någon annan familjeaktivitet så skulle i alla fall det ha funnits. Nu blir det inte så.

Regeringen har råd att behålla gratis entré på våra statliga museer, men väljer att inte göra det.

För Moderaterna är kulturen något för rika och de redan bildade.

Inte en plats för folkbildning för alla.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan