Annons

Annons

Annons

Säter

Läsartext
Fotbollssnack när elitdomare Glenn Nyberg besökte berättarcirkel

Detta är en läsartext.

PRO Säter har sedan lång tid tillbaka haft en studiecirkel med brett ämnesområde: Vad hände, händer och kan komma att hända inom Säter och vilka personer och omständigheter hade, har och kan antas komma att ha betydelse för det?

Fotboll är nog den mest vanliga sport som finns, alltifrån tillfälliga primitiva planer och tillfälliga lag till en världsomspännande mångmiljardrörelse med strikta regler för allt, inte minst för dess kärnverksamhet med två lag, som ska placera bollen i motståndarlagets mål så många gånger som möjligt under bestämd tid. Det viktigaste i den drabbningen är att alla regler verkligen följs och att brott emot dem bestraffas. De som ska se till att det blir så är ”tredje laget på planen”, domaren och hens två assistenter och deras linjemän.

Annons

Medlemmar från PRO Säter kom för att lyssna på Glenn Nyberg. Foto: Håkan Karlsson

Annons

I Säter lever fotbollen i en lång tradition utan spel i högre serier. Ju högre upp i verksamheten matcher spelas, desto mera noga är det och ju större krav ställs på domaren och hans team. De bästa domarna i nationella fotbollssystem kan få utbildning för att få värdigheten FIFA- domare och möjlighet att döma i alla sammanhang.

Glenn Nybergs väg från pojklag i Säter under tidigt 20-tal till FIFA- rangen och FIFA- domaruppdrag är en historia värd att berätta, allra helst för PRO Säters medlemmar med fotbollsförflutet.

När Mats bad Glenn att vara med på en träff med berättarcirkeln kom han och gav de nära 50 personerna i publiken en professionellt planerad och genomförd skildring av hur hans fotbollsintresse tidigt vaknade och säkert är ärvt från far och farfar, som dömt fotboll. Själv hade han planer på att bli fotbollsspelare på hög nivå. Han fick dock uppmaning att överge den planen och i stället satsa på att döma fotboll eftersom han visade anlag för det.

Glenn Nyberg berättade om vägen från pojklaget i Säter under tidigt 20-tal till FIFA-rangen och FIFA- domaruppdrag. Foto: Håkan Karlsson

När det lag han satsat på inte vann sin serie och inte kunde ge möjlighet till en bra spelarutveckling, valde han att följa uppmaningen. Därmed startade hans domarkarriär, som via uppdrag i allt högre serier och allt viktigare matcher ledde till FIFA utbildning och FIFA- behörighet med alla möjligheter det ger.

Annons

Annons

Att vara FIFA-domare innebär att leva kontrollerat och få betyg på hur uppdragen utförts. Glenn oroar sig inte för det. Han har valts till Sveriges bästa fotbollsdomare av olika sammanslutningar och kan ta det som ett kvitto på att hans kunnande och domaruppträdande ger honom förtroende. Internationellt krävs dock en stramare attityd än på hemmaplan. Domarens uppgift är att ha full kontroll på allt som händer på planen och ha fullt ansvar för de hundratals besluten under match. Ingen kan vara helt felfri och Glenn har lärt sig att inte gräva ner sig i misstag. I arbetet på planen har han stöd av sina två assistenter, som han har oavbruten kontakt med för att ge honom underlag för beslut. Han betonar att han visserligen är ansvarig, men att ”domarlaget” tillsammans gör jobbet att se till att regler följs.

Glenn är anställd som fotbollsdomare av Fotbollsförbundet med månadslön och uppdragsersättningar och är nöjd med sina villkor. Jobbet innebär många resor och svårighet att planera tiden. Dessutom ingår fara för att bli hatad på grund av beslut som går emot ”hatarens” mening. Det gör att försiktighet ingår i privatlivet, bland annat ingen kontakt med ”sociala media”.

Den intresserade och fotbollskunniga publiken hade en hel del frågor, bland annat rörande metoden att i ögonblicket fånga händelser på bild för eftergranskning av oklarheter. Glenns uppfattning är att det kan ge bättre rättvisa, men hur den ska användas bör utvecklas.

Matts avslutade med att visa fotografier på olika Säterlag med många före detta fotbollspelare. En del av dem var med på dagens träff.

Text: Stig Eklöf

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan