Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Fint avskedsanförande av Jan Bohman

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Nej, det bjöds inte på någon dramatik när Borlänge höll sitt kommunfullmäktigemöte i veckan. Jag satt snörvlande och hostande framför datorskärmen och såg det digitalt. Ändå skrevs det ju historia på mötet: Aldrig har socialdemokraterna och moderaterna regerat tillsammans i denna klassiska bruksort.

Hur ett sådant samarbete över blockgränsen i längden ska utfalla står skrivet i stjärnorna. Det kan leda till att den politiska likgiltigheten och mobiliseringar sviktar när de som så länge utgjort politikens huvudmottståndare lägger ned striderna. Men det är också begripligt att båda de stora partierna vill slippa det eviga krånglet med många små samarbetspartier.

Annons

Annons

Men jag tror att bägge de två politikerna känner tillförsikt när de ser Borlänges lyftkranar. Och vem gör inte det.

I Borlänge centrum vajar lyftkranar som fanor för framtiden.

Bild: Jerry Brodin

Mötets stora behållning var faktiskt det korta avskedstal som den avgående ordföranden för kommunstyrelsen, Jan Bohman, höll. På sju åtta minuter drog han improviserat den långa tid – elva år - han stått i Borlängepolitikens centrum. Han mindes viktiga strider, t ex för att högskolan skulle bli kvar i Borlänge. Nu reser sig lyftkranar kaxigt över Borlänge centrum när högskolans nya lokaler byggs. Och det är sant: När man ser de där lyftkranarna vid det pågående bygget känns de som fanor för en bättre framtid.

Bohman mindes också alla samstyren han varit med om i kommunen, med vänstern, med centern. Och nu alltså med moderaterna. Det var en kommunalpolitisk pragmatiker som stod där i talarstolen, utan några stora ideologiska åthävor, med en liten papperslapp i handen för några stolpar, men med tillförsikt i rösten. Kanske var hans allra viktigaste insats att kommunen under hans ledning fick Northvolt till Kvarsveden.

Annons

Nu blir det Erik Nises och Ulrik Bergman vid rodret. De tar över i ett läge som framöver kan bli väldigt tungt om lågkonjunkturen blir djup. Men jag tror att bägge de två politikerna känner tillförsikt när de ser Borlänges lyftkranar. Och vem gör inte det.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan