Annons

Annons

Annons

Debatt
Hälsa är en tydlig klassmarkör

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I rapporten "Socioekonomiska kluster och munhälsa hos barn och unga i Dalarnas län" ser vi tydligt samband; att leva med utsatthet för barn leder till sämre munhälsa. Det är Folktandvården Dalarnas folkhälsofunktion och Region Dalarnas hållbarhetsavdelning som i sin rapport visar att i områden med större utsatthet löper barnen en högre risk att drabbas av exempelvis karies.

Annons

Barn och ungas munhälsa och tandstatus ska inte avgöras var du bor eller vilka föräldrar du har. Foto: TT

Annons

Rapporten visar att risken är genomgående för alla typer av karies och i olika åldersgrupper. Flickor löper dessutom en högre risk för kariessjukdom när de är yngre och pojkar när de blir lite äldre. Som socialdemokrater vet vi att hälsa är en klassfråga och att samhället arbetar för att motverka detta.

Att tänderna avslöjar din socioekonomiska situation som vuxen visste vi. Nu vet vi att det börjar tyvärr redan när du är barn

Att tänderna avslöjar din socioekonomiska situation som vuxen visste vi. Nu vet vi att det börjar tyvärr redan när du är barn. Det är fruktansvärt och leder både till lidande för enskilda individer och stora kostnader både för samhället och individen.

Folktandvårdens folkhälsofunktion har uppdraget att verka för en god och jämlik munhälsa hos Dalarnas befolkning.

Med hjälp av rapporten kan Region Dalarna bättre planera de förebyggande insatserna där barnen löper högst risk att få karies. Barn och ungas munhälsa och tandstatus ska inte avgöras var du bor eller vilka föräldrar du har. Här måste samhället stötta, bidra och kompensera. Folktandvården är en viktig del i arbetet för en friskare befolkning och mer jämlik hälsa i Dalarna.

Sussie Berger (S)

2:e vice ordförande Tandvårdsnämnden.

Mari Rustad (S)

regionfullmäktige

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan