Annons

Annons

Annons

Peter Hultqvist

ledare socialdemokratisk

Peter Hultqvist
Verkligheten har brutalt korrigerat högerns löften

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Lättsinnighet straffar sig. Dåliga underlag och politiskt publikfrieri avslöjas brutalt i konfrontationen med verkligheten. Det är vad vi just nu kan beskåda när det gäller moraset kring SD-högerbudgeten.

Den liberale ledaren Johan Pehrsons smått förnedrande doktrin ”ett före valet – ett annat efter valet” avslöjar tomheten. I praktiken innebär det att vad som sägs före valet saknar värde. Inte ens han själv tror på de egna vallöftena.

Artillerisystemet Archer. Det var inte så lätt att levera det till Ukraina som högerpartierna lovade. Foto: Försvarsmakten.

Vallöftena om de stora prissänkningarna på bensin och diesel gick samma öde till mötes. SD:s löfte om 10 kronor per litern på diesel och 6.50 kronor per litern på bensin förvandlades till 41 respektive 14 öre vid pump. Blåsningen är i jätteformat och borde för lång tid framöver linda in Jimmie Åkesson i skammens dimma.

Annons

Annons

Högstämt och uppfordrande betecknade högerledaren det som ”ynkligt och svagt” att inte skicka artillerisystemet Archer till Ukraina med omedelbar verkan. När han nu har chansen så uteblir leveransen. Den otrevliga verkligheten kom ikapp honom. Valrörelsens löften visade sig vila på lösan grund.

Vallöftena om de stora prissänkningarna på bensin och diesel gick samma öde till mötes. SD:s löfte om 10 kronor per litern på diesel och 6,50 kronor per litern på bensin förvandlades till 41 respektive 14 öre vid pump. Blåsningen är i jätteformat och borde för lång tid framöver linda in Jimmie Åkesson i skammens dimma.

Det blev heller inget högkostnadsskydd för el den första november, skattestoppet blev höjd skatt på alkohol och tobak, två procent av BNP till försvaret 2025 är just nu flyttat till 2026, SD:s ”ultimatum om 20 miljarder till rättsväsendet blev 1,3 och Liberalernas 16 miljarder till skolan blev 1,6 miljarder.

Verkligheten har brutalt korrigerat de högerpopulistiska löftesmaskinerna. Men det visar också den grunda syn som högerledaren, numera statsministern, har på de politiska budskapen. Ändamålet har helgat medlen. När makten hägrar så blir de politiska genvägarna lockande, trots att verkligheten senare riskerar att avslöja alltihop i brutal avklädnad.

Samtidigt är betraktelsen av den nye miljöministerns oavbrutna ordsvada i samband med klimatmötet i Egypten en djupt pinsam föreställning. Sanningen är den att Sverige nu ökar koldioxidutsläppen samtidigt som man försöker övertyga andra länder om att gå motsatt väg. Det är enbart sorgligt samtidigt som klimatförändringarna varje dag försämrar människor och djurs levnadsvillkor.

Annons

Annons

Kärnkraften har varit en långkörare från SD och övrig höger. Det är närmast något religiöst över deras trosvisshet över denna energikällas mirakelmedicin. Ringhals VD säger nu tvärt emot ansvarig minister Ebba Bush att start av de nedlagda Ringhalsverken är omöjlig. Uniper som är mäktig ägare i svensk kärnkraft utesluter nya investeringar. Den långa byggtiden, höga och stegrande byggpriset och det höga priset för el i ny kärnkraft konfronterar nu högerns blå dunster. Verkligheten ”spökar”!

Men som de intressepartier för välbeställda som högern utgör så lyckas de ändå mitt i allt kaos att föreslå en skattesänkning för höginkomsttagare på 10 000 kronor per år. Det handlar om tio miljarder som hade behövts bättre inom vård, skola och omsorg.

”Åt den som har ska vara givet” verkar vara det bibliska citat som inspirerar SD och högerregeringen.

Hela agerandet är trumpianskt. Inget gäller och när korthuset faller samman så skyller man på någon annan. Trovärdighet och tillit krackelerar. Och det är allvarligt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan