Annons

Annons

Annons

Debatt
Låt inte det kurdiska och iranska folkets röster eka i tomhet!

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ett folkligt uppror har rest sig ur Jina Aminis aska. Från hemstaden Saqez sprider sig protesterna som en löpeld genom Irans samtliga 31 provinser. I över 60 dagar har kvinnor, män, flickor och pojkar fredligt demonstrerat mot den islamiska regimens diktatur.  Kurder och balucher är överrepresenterade bland de som drabbats mest av det dödliga våldet.  Iranier och kurder i Sverige kräver nu att den svenska regeringen visar handlingskraft.

Över 400 personer har dödats under den pågående revolutionen i Iran, minst 60 av dessa är barn. Den islamiska regimen utsätter särskilt vissa etniska folkgrupper för ett systematiskt förtryck och diskriminering. I slutet av september utförde regimen ett kraftigt våldsdåd i staden Zahedan i Baluchistan. 100 tals balucher sköts ihjäl av regimstyrkorna och lika många skadades i det som nu kallas för den blodiga fredagen.

Annons

Annons

Bilder och videoklipp från de kurdiska städerna Mahabad, Ciwanro (Javanroud) och Bokan skildrar fasansfulla scener. Närvaron av pansarvagnar, fotsoldater och helikoptrar visar på en asymmetrisk krigföring, där väpnade regimstyrkor belägrat samt anfallit flera städer med robotar och drönare. Den humanitära situationen är nu alarmerande då regimen strypt tillförseln av både vatten och el i dessa områden.

För att sätta omedelbar stopp för det dödliga våldet i Iran måste fler påtryckningar ske. Foto: TT

I bakgrunden av de öronbedövande klippen hörs urskillningslös artilleribeskjutning mot bostäder och människor. Boende vittnar om rena avrättningar av civila. Flera hundra har gripits och förts bort. Skadade vågar inte ta sig till sjukhusen av rädsla för att gripas. Enligt människorättsorganisationen Hengaw har över 50 kurder dödats av regimens säkerhetsstyrkor bara under de senaste dagarna. Många av dessa är barn. Enligt en artikel från CNN, förekommer det sexuellt våld mot de som frihetsberövats i samband med demonstrationerna. Detta har främst bekräftats av invånare från de kurdiska städerna.

Oroande uppgifter sprids från flera källor i Iran om användningen av kemiska vapen i staden Ciwanro (Javanroud). Vittnesmål om hudskador och videoklipp på gasmoln som sprids på sociala medier kan tyda på att regimstyrkorna använder sig av kemiska vapen mot de kurdiska demonstranterna. Regimen har stängt av alla kommunikationsvägar till staden. Människor som lyckats skicka röst- och videomeddelanden från de drabbade områdena vädjar om läkarvård och medicin. Detta väcker stora trauman hos den kurdiska befolkningen från den tid då Saddam Husseins regim använde nervgas som kemiskt vapen mot dem.

Annons

Annons

FN:s råd för mänskliga rättigheter måste tillsätta en oberoende utredning av de människorättsbrott som begås av den islamiska regimen

De mänskliga rättigheterna i Iran har i decennier överskuggats av det internationella samfundets eftergiftspolitik. Europaparlamentets beslut om att klippa banden med den islamiska regimen är ett steg i rätt riktning. Nu vädjar vi iranier och kurder i Sverige att den svenska regeringen agerar med handlingskraft.

För att sätta omedelbar stopp för det dödliga våldet i Iran måste fler påtryckningar ske. FN:s råd för mänskliga rättigheter måste tillsätta en oberoende utredning av de människorättsbrott som begås av den islamiska regimen. Med särskilt fokus på:

- Militärt och systematiskt våld mot minoriteter

- Godtyckliga arresteringar och grova kränkningar mot fångar och demonstranter

- Sexuellt våld mot kvinnor och flickor

- Användandet av okonventionella vapen

- Riktade sanktioner mot Väktarrådets medlemmar och dess familjer, samt den paramilitära Basiji-milisen och Revolutionsgardet.

- FN:s kvinnokommission måste utesluta den islamiska regimen

Frihetskampen i Iran får inte lämnas åt den islamiska regimens förbrytelser. Det är endast rättfärdigt att bemöta deras krav på fred, frihet och demokrati.

Ala Riani, skådespelerska

Saba Nowzari, expert i kvinnor, fred och säkerhet

Ghazal Hatami, journalist

Med stöd av:

Ana Zamani - forskare medicinteknik och läkemedel

Annons

Nasim Aghili – regissör, dramatiker och konstnär

Parastoo Najafi - lärare

Mina Billing - människorättsaktivist

Mahdis Lahnalakso - lärare

Annons

Atefeh Sebdani - affärsutvecklare och författare

Elmira Arkan - skådespelare och författare

Bahareh Razekh - skådespelare och artist

Sahar Sorati - marknadsförare och kommunikationsstrateg

Behnaz Aram - modedesigner och kostymör

Shadi Golchin - artist och musikproducent

Sepideh Hatami - socionom

Rezan Labady - teknisk projektledare

Shilan Aliyali - kundansvarig cybersäkerhet

Medya Stemerding Shikhagaie - PhD immun- och onkologiforskare

Aida Ghorban Ebrahimi - affärsutvecklare

Dorna Aslanzadeh - konstnär

Atefeh Lind - specialist forskningsingenjör

Roxana Shikhagaie - tolk och översättare

Xoshink Bazaz - produktchef

Shirin Jaberi - regissör

Farima Piroozpay - regissör

Azadeh Zeighami - HR-strateg

Atoosa Farahmand - multidisciplinär konstnär och producent

Melina Sanati - digital IT

Oldoz Javidi - skådespelare och clown

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan