Annons

Annons

Annons

Falu centrum

Debatt
MP: Nej till klimatskadliga subventioner till Dalaflyget

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I april 2022 erkände kommunfullmäktige i Falun att det råder klimatnödläge. Det rimliga borde därför vara att Falu kommuns politiker sätter högsta prio på att sänka klimatskadliga utsläpp!

Falun behöver göra sin del i arbetet för att minska klimatförändringarnas konsekvenser och på så sätt skydda medborgarna. Hösten 2022 har varit den varmaste någonsin, vilket orsakar olika problem och en natur i obalans.

"Därför kommer vi återigen att rösta avslag på ärendet om tillskott till Dalaflyget på kommunfullmäktiges sammanträde torsdag den 24 november" skriver Mp-debattörerna. Foto: arkiv

Bild: Jerry Brodin

Många minns skogsbränderna 2014 och 2018 och översvämningarna 2021 (där Gävle fick ta värsta konsekvenserna). Att sänka utsläppen i linje med vad forskningen säger innebär att Falu kommun, Dalarna och Sverige tar ansvar för sina medborgare i en allt mer riskfylld situation.

Annons

Annons

Ett självklart steg i att sänka utsläppen borde vara att styra skattemedlen så de inte subventionerar klimatskadliga utsläpp. En av de största källorna till utsläpp per kilometer är flyg. Idag betalar inte flyget för den klimatbelastning det orsakar. Om flygsektorn hade betalat miljöskatter och moms på samma sätt som andra branscher hade priserna på flygbiljetter varit cirka 80–95 procent dyrare, enligt uträkningar som SvD låtit göra. Till exempel är flyget undantaget koldioxidskatt och energiskatt. Det handlar även om att kommuner såsom Falu Kommun lägger skattepengar på flygplatser.

På kommunstyrelsen den 15 november hanterades ett ärende om att tillföra cirka fyra miljoner till AB Dalaflyget. Miljöpartiet yrkade avslag med hänvisning till att pengarna behövs bättre i kommunens kärnverksamheter. Det finns många viktiga insatser inom skola, omsorg och samhällsbyggnad som skulle kunna finansieras med dessa miljoner.

Det finns många viktiga insatser inom skola, omsorg och samhällsbyggnad som skulle kunna finansieras med dessa miljoner

Politiken ska styra så att det blir lätt att leva miljö- och klimatsmart. Det är riktlinjerna för oss i MP när vi verkar för en omställning till ett hållbart samhälle. Därför kommer vi återigen att rösta avslag på ärendet om tillskott till Dalaflyget på kommunfullmäktiges sammanträde torsdag den 24 november.

Annons

På kommunfullmäktige kommer vi även argumentera för vårt budgetförslag som innebär att vi ska nå Agenda 2030:s globala hållbarhetsmål och Sveriges miljömål. Det är till syvende och sist naturen vi lever av. Utan fungerande ekosystem ingen frisk luft, rent vatten eller odlingsbara jordar. Det vill säga inga fungerande mänskliga samhällen.

Annons

Varje tiondels grad spelar roll i hur allvarliga konsekvenserna av klimatuppvärmningen blir. Det finns inte plats för subventioner av flyg när vi behöver satsa allt vi kan på att ställa om till ett samhälle inom planetens gränser. Och omställningen behöver vara rättvis och inkluderande. Alla ska med och alla behöver bidra för att bevara de goda livsförutsättningar som hittills har funnits på vår blågröna pärla till planet.

Miljöpartiet i Faluns kommunfullmäktigegrupp, ordinarie och ersättare

Maj Ardesjö

Elisabeth Åsenius

Linus Lindgren

Maria Petri

Annica Ericson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan