Annons

Annons

Annons

Insändare
Köp inte plagg med päls!

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det är förfärligt att man sedan cirka 15 år tillbaka ser en hel del mössor med pälsbollar, främst på unga tjejer. Bitar av rävar som plågats och dödats bara för att man ska dekorera mössor. Rävuppfödning har upphört i vårt land, men fortfarande dödas årligen ca 442 500 minkar upp för att sluta som kläder.

År 2006 röstade riksdagen mot ett förslag om att förbjuda minkhållning i bur. Sedan dess har utredningar genomförts, men situationen har inte förändrats nämnvärt. Förra året meddelade regeringen att man inte tänkte agera för att förbättra minkarnas situation.

Annons

Annons

Den 25 november är det en internationell protestdag mot pälsindustrin – Fur Free Friday. Foto: TT

Det borde vara på tiden att Sverige följer bland annat Storbritanniens exempel och förbjuder det. Det är även förbjudet eller förhindrat genom hårda regler i dessa länder: Tyskland, Schweiz, Österrike, Kroatien, Slovenien, Bulgarien samt Bosnien-Hercegovina. Dessutom fattade man nyligen i Norge beslut om att avveckla pälsindustrin.

Den 25 november är det en internationell protestdag mot pälsindustrin – Fur Free Friday. En dag då man uppmärksammar de varelser som råkar födas med en fin päls och därför riskerar att sluta sina liv som en boll på en mössa, en krage eller en hel kappa. Köp inte en sådan mössa eller andra plagg med päls från djur!

Henrik Scheutz

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan