Annons

Annons

Annons

Ronny Svensson

ledare socialdemokratisk

Ronny Svensson
För S verkar makten gå före den egna ideologin

Krönika: Leksand är ännu en dalakommun med S+M-styre

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Går det att förstå att hälften av kommunerna i Dalarna styrs av en koalition av socialdemokrater och moderater efter över hundra år av ideologiska bataljer och starka intressekonflikter (undantaget samlingsregeringen under andra världskriget)?

Nu senast gick S i Leksand ihop med tre av kommunens borgerliga valförlustpartier med M i spetsen. S-partiet bjöd dessutom M-partiets oerfarna representant att få ordförandeposten i kommunstyrelsen.

Många partimedlemmar och väljare undrar oroligt vad som egentligen ligger bakom den uppseendeväckande eftervalsdramatik som utan större förankring hos väljarna – ja inte ens hos medlemmarna - skapat ett nytt politiskt landskap i länet?

Handlar det möjligen mer om makt och karriärism än om lojalitet med de väljargrupper partierna byggt sina valrörelser på? Det finns också skäl att fundera över om politiskt valda roller mer och mer börjar ses som traditionella karriärjobb med höga ersättningar än som tillfälliga förtroendeuppdrag?

Annons

Annons

Viktor Zakrisson (S), ledande företrädare för det största partiet i Leksands nya styre S, M, C och L.

Bild: Knis Karin Björklöf, Arkivbild

Det som känns mest osäkert inför framtiden är att denna oanade dramatik sker i en utpräglad tystnadskultur. Dessutom utan påtaglig ängslan över för hur dessa för många partivänner provocerande handlingar påverkar demokratins roll och väljarnas förtroende för sakpolitiken och partiväsendet.

Normalt borde åtminstone några partimedlemmar höra av sig med frågor och kritik på bland annat Dala-Demokratens debatt- och insändarsidor. Att denna stora förändring sker i slutna rum inom en snäv partiklick påverkar utan tvivel tilltron till hela systemet med förtroendevalda och synen på den allmänna demokratin.

Denna gång är det nästan helt tyst förutom ett inlägg från två partitoppar från S (DD 12/11) med ett avslöjande och av maktfullkomlighet präglat svar på min tidigare kritik i DD (12/10 och 2/11). Författarna bakom inlägget – Elin Norén och Lars Isacsson – säger bland annat att det är farligt om S inte är med och styr för då finns risken att …”svaga höger-majoriteter med Sverigedemokraterna vid rodret skulle leda till att splittra, polarisera och driva Dalarna ut på högerkanten”.

Detta säger skribenterna utan att fundera över vad S med sin häpnadsväckande strategi just ger Moderaterna chans att driva Dalarna högerut.

Om detta är socialdemokratins nya ansikte i politiken i Dalarna har mer än 100 års kamp varit förgäves för en stor del av befolkningen. Hur hade svenska folket röstat om de känt till denna omvälvande politik före valet i september?

Annons

Annons

De två författarna säger vidare att S-partiet valde …”samarbeten där vi, utan att ge avkall på våra grundläggande värderingar, skapar framtidstro och hopp för Dalarna”. I den fortsatta texten säger Norén och Isacsson att partiet nu kommer att samverka med det viktigaste högerpartiet för att rädda välfärden och bättre klara av problemen i framtiden. Genom samarbete med M vill de garantera att välfärden tillfaller dem som behöver den bäst.

Detta inlägg från ledande socialdemokrater blir ännu mer märkligt om man betänker:

- Att vårt land år på väg in i en för vanliga medborgare ytterst farlig och

krigspräglad konjunktur

- Att klassklyftorna i Sverige aldrig ökat så mycket som under 2000-talet

- Att den gemensamma välfärden håller på att krackelera genom privatisering, stora vinstuttag och försämrade villkor för medborgarnas rättigheter

- Att skillnaderna mellan stad och landsbygd ökar beträffande jobb, infrastruktur och välfärd samt

- Att klimatutvecklingen mer än någonsin kräver stora kollektiva insatser och kraftigt ökad global solidaritet.

I detta läge går S i flera av Dalarnas kommuner och region – med positiva undantag för bland annat Älvdalen, Orsa och Smedjebacken – i armkrok med den politiska rörelse som under drygt 100 år bekämpat arbetarrörelsen, släppt in ytterkantshögern till den centrala makten och lagt fram ett regeringsprogram grundat på Tidöavtalet som raserar och försvagar viktiga välfärdssatsningar med för medborgarna ökad otrygghet och oro inför framtiden som konsekvens.

Annons

Om detta är socialdemokratins nya ansikte i politiken i Dalarna har mer än 100 års kamp varit förgäves för en stor del av befolkningen. Hur hade svenska folket röstat om de känt till denna omvälvande politik före valet i september? Har Socialdemokraterna i Dalarna inga röda linjer kvar?

Ronny Svensson. Foto: Privat.

Ronny Svensson

Krönikör

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan