Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Regeringen har fått både en elstöt och soppatorsk

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Högerblockets valseger var bensin- och eldriven. Det vill säga: Högerpartierna gav löften om sänkta bensinpriser och ett högkostnadsskydd för elräkningarna som de måste ha vetat var omöjliga att genomföra. Och naturligtvis är det på grund av dessa svikna löften som högerblocket krymper i den senaste partisympatimätningen från Statistiska centralbyrån. Mätningar kommer och går, men så mycket står klart att det går en våg av frustration genom landet när regeringen både fått en elstöt och samtidigt soppatorsk.

När Ebba Busch ställdes mot väggen i SvTs 30 minuter i onsdags kväll gjorde hon ett spakt intryck. Vore det någon ruter i den regering hon sitter i så borde den naturligtvis erkänna att det man lovade före valet var uppenbart orealistiskt.

Annons

Annons

Energiminister Ebba Busch.

Bild: Lars Larsson

Ungefär en månad efter utlovad tid presenterade energiminister Ebba Busch så i veckan regeringens elprisstöd - som möttes av både ilska och besvikelse. Företagare blev förbannade för att de överhuvudtaget inte får veta när de får sitt stöd för höga elräkningar. Den ena bagaren efter den andra har trätt fram i TV-rutan med förtvivlad uppsyn.

Men också vanliga hushåll har skäl att känna sig frustrerade – de pengar som ska anlända i februari betalar ju inte de höga elräkningarna fram till dess. Blir vintern hård och kall kan det bli väldigt besvärligt för många. Något högkostnadsskydd blev det inte. Det bidde en tumme och blir det riktigt kallt räcker det inte långt.

Till råga på allt får folk i norr – i elprisområdena 1 och 2 – inga pengar alls, vilket förstärker bilden av en regering som verkar i Stockholm och nedåt.

Till råga på allt en gång till så blir ju stödet, när det väl kommer, väldigt bra för rika hushåll som kanske har en eller flera sommarstugor. I Dagens Industri klagade nyligen en rik affärsman över elkostnaderna för de tre (!) sommarstugor han har i södra Sverige.

Man kan också undra över hur just företagen ska hanteras. Det görs exempelvis ingen skillnad på små och stora företag, eller företag som kan lägga ökade elkostnader för sin produktion på de varor de säljer, kort sagt på konsumenterna, och de som inte kan göra det.

Annons

Annons

Slutligen tycks det vara så att den som går på försörjningsstöd får se detta stöd minskas i relation till elstödet de får!

Det parti som lagt fram de klokaste förslagen hittills på hur elfrågan ska lösas är nog Vänsterpartiet. Här har jag inte utrymme att gå in i alla detaljer om hur de resonerar (se deras hemsida). Partiet menar bland annat att elprisstöd inte utan vidare ska delas ut till företag; större bolag måste helt enkelt ansöka om stöd och motivera varför de behöver det. ”Att ge pengar till ICA, vars elräkning hushållen redan betalt i form av högre matpriser, kommer bara att öka det redan goda vinstläget och saknar helt ekonomisk rimlighet”, heter det från Vänsterpartiet. Där har de en viktig poäng.

Vänsterpartiet menar också att det borde finnas en maxförbrukning per hushåll, ”efter vilket inget stöd lämnas.” Jag tror på det också. Det skulle också ge möjligheter till ökat stöd för dem som verkligen behöver det.

När Ebba Busch ställdes mot väggen i SvTs 30 minuter i onsdags kväll gjorde hon ett spakt intryck. Vore det någon ruter i den regering hon sitter i så borde den naturligtvis erkänna att det man lovade före valet var uppenbart orealistiskt.

De vann valet på ogenomförbara löften. Och nu står de där och darrar av en elstöt och av soppatorsk.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan