Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratiskKrisen i Borlänges äldreomsorg

Göran Greider
Äldreomsorgen berör inte enbart de äldre! Den berör oss alla.

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Äldreomsorgen krisar mer eller mindre på de flesta håll i landet, inte minst i Borlänge. Frågor om underbemanning och brist på utbildad personal i äldreomsorgen var en av de tyngsta frågorna i valrörelsen – som inte diskuterades alls! Men larmen har gått länge, både från personalen, facken och från Sveriges kommuner och regioner om att det är för litet resurser till verksamheterna.

Annons

Annons

Lidandet stannar inte bara hos den individ som direkt drabbas – det blir ringar på vattnet när anhöriga och barn och barnbarn till slut berörs, liksom även den personal som mår dåligt.

Hällsjöhemmet.

Bild: Jerry Brodin

På äldreboendet Hällsjöhemmet i Borlänge uppdagades det i augusti att en boende hade blivit sittande i 21 timmar i ett dagrum utan att få hjälp. Det där är ju en mardröm. Tvingas göra sina behov sittande där. Kanske försöka påkalla hjälp utan att någon reagerar. Och lidandet stannar ju faktiskt inte bara hos den individ som direkt drabbas – det blir ringar på vattnet när anhöriga och kanske barn och barnbarn till slut berörs, liksom även den personal som mår dåligt över att inte hinna med sina uppgifter.

Äldreomsorg är sannerligen icke något som bara berör de äldre själva.

Det blev en skandal. Och nya tag utlovades från kommunen samt nya handlingsplaner.

Men nu rapporterar Dala-Demokraten att skyddsombuden på Hällsjöhemmet gått samman och skickat in en anmälan till Arbetsmiljöverket. De skriver bland annat ”att grundbemanningen behöver höjas för att komma till rätta med den på tok för höga arbetsbelastningen.” I anmälan heter det: ”Personalen är gråtfärdig.”

Vi får se vart detta tar vägen. Så mycket är klart att såväl kommunerna som regeringen är ansvarig för den omsorg som brister därför att resurserna är för knappa.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan