Annons

Annons

Annons

Debatt
Dags att bredda S-politiken

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

För det första, bredda politiken med inslag från regeringsunderlagets politik så att regeringsunderlagets väljare finner socialdemokratin attraktiv.

Det handlar om regeringsunderlagets politik inom områden som integration, rättsväsende, försvar, utbildning. Sådan politik som ryms inom socialdemokratisk ideologi. Det underlättar även samarbete med nuvarande regeringsunderlags-partier och Centern efter valet 2026 eller nyval. För det andra, motsvarande sker även med politik från vänstern, centern och miljöpartiet. Då kan socialdemokratin attrahera deras väljare, men med politik som inte stöter bort regeringsunderlagets väljare, som berörts ovan.

För det tredje, leverera. Socialdemokratin har makten i kommuner och regioner, som Region Dalarna. Det är helt nödvändigt att visa på konkreta resultat av maktinnehavet som gör skillnad i invånarnas dagliga liv. Det handlar om kortare sjukvårdsköer, bostadsbyggande, integration, skola.

Annons

Annons

Att bredda politiken är enda vägen att bli 40-procentsparti med stabil politisk bas för regeringsinnehav 2026 eller vid nyval. Foto: TT

På valdagen röstar väljaren utifrån egen situation. Jämför vad Socialdemokraterna uppnått i Västerbotten med andra politiska alternativ. Jag är övertygad om att ovan beskrivet är nödvändigt för att socialdemokratin åter ska nå regeringsinnehav men med stabil majoritet.

Det är enda vägen att bli 40-procentsparti med stabil politisk bas för regeringsinnehav 2026

Resultatet av ovanstående blir en socialdemokrati som breddas avseende väljare och medlemmar. Här tänker jag på att nya väljar- och medlemsgrupper tillkommer -exempelvis från innerstäderna och villaförorterna. Därmed ökar den sociala bredden inom socialdemokratin. Det är något som jag menar måste bejakas och betraktas som politiskt berikande i att utveckla Socialdemokraterna till 40-procentsparti. Dessutom ökar basen för att välja förtroendevalda vad gäller kompetens och livserfarenheter. 

Genom att väljar- och medlemsbasen utökas - främst till regeringspartiernas och Centern - innebär det att den socialdemokratiska politiken breddas till sådan politik med rötter i socialliberalism och liberalism, som är kompatibel med Socialdemokratisk ideologi.

Annons

Socialdemokratin breddas till bred politisk plattform med politik från vänster till liberalism. Även detta måste bejakas och accepteras internt.

Annons

För att bredda Socialdemokraterna till 40-procentsparti gäller dels att dagens socialdemokratiska politiker i Dalarna och i övriga landet fokuserar på pragmatism, bejakar socialliberala och liberala politiska inslag. Och dels att de levererar politisk nytta i Dalarna.

Det är enda vägen att bli 40-procentsparti med stabil politisk bas för regeringsinnehav 2026 eller vid nyval.

Peter Tovman

Medlem Socialdemokraterna

Peter Tovman. Foto: arkiv

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan