Annons

Annons

Annons

Borlänge

Debatt
Valfrihet i hemtjänsten borde införas i Borlänge

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Nyligen redovisades resultatet av en kvalitetsmätning av hemtjänsten i Sveriges kommuner som SPF-seniorerna beställt. Undersökningen visade att Borlänge fick länets sämsta sammanvägda kvalitetsresultat, med placering 273 av rikets 290 kommuner. Falun får samtidigt den högsta placeringen i länet med nr 16 av landets kommuner, följd av Gagnef, Malung-Sälen, Orsa och Säter.

Vi har valt att analysera vidare genom att jämföra kostnaderna för kommunernas hemtjänst i länet genom att använda data från Kolada, vilket är en nationell databas med uppgifter från kommuner och regioner.

Annons

Kostnaderna per brukare i hemtjänsten var i Borlänge år 2021; 503 000 kronor. Motsvarande utfall är 181 000 kronor för Säter, 247 000 kronor för Gagnef, 398 000 kronor för Malung-Sälen och 308 000 kronor för Orsa.

Annons

Kan skillnaden i kostnad mellan Borlänge och de andra kommunerna bero på att de är mindre kommuner?

Om man i stället jämför med Falun (kommunen med den högsta kvalitén i Dalarna) så har Falun en genomsnittlig kostnad per brukare på 346 000 kronor, vilket också är mycket lägre än Borlänge.

Vi kan konstatera att det i vårt närområde finns flera kommuner där brukarna upplever en högre kvalitet och där kommunens kostnader dessutom är betydligt lägre än i Borlänge. Här finns uppenbart saker att ta tag i för Borlänges del.

Borlänge fick länets sämsta resultat i kvalitetsmätning av hemtjänsten, med placering 273 av rikets 290 kommuner. C-debattörerna ville se valfrihet i hemtjänsten från och med nästa år - men det är något som den nya majoriteten har stoppat. Foto: TT

Det är värdefullt att göra jämförelser och att lära av andras sätt att arbeta. Det borde vi i Borlänge göra i mycket högre utsträckning. Falun har alltså en mycket lägre kostnad än Borlänge, men trots det en mycket högre uppmätt kvalitet.

Den nya majoritet som nu tillträder i Borlänge kommun, väljer att ta ifrån Borlängeborna den sedan länge efterlängtade möjligheten till valfrihet

Falun har sedan flera år valfrihet i hemtjänsten vilket gör att det finns flera privata hemtjänstalternativ att välja på för brukarna. Det ville vi i Centern införa i Borlänge från nästa år men det är något som den nya majoriteten har stoppat!

Annons

Annons

Den nya majoritet, bestående av socialdemokrater och moderater, som nu tillträder i Borlänge kommun, väljer att ta ifrån Borlängeborna den sedan länge efterlängtade möjligheten till valfrihet. Genom att göra så förlorar de också möjligheten till jämförelser i den egna kommunen.

Vi förutsätter att den nya majoriteten kommer att arbeta för att Borlängebornas kvalitetsupplevelser i hemtjänsten förbättras så att Borlänge står sig väl jämfört med resten av länets kommuner.

Ulf Rydén

Monika Selahn

Linda Zetterström

Centerpartiet

Centerpartiets Ulf Rydén, Linda Zetterström och Monika Selahn är kritiska till att nya majoriteten i Borlänge väljer att ta ifrån Borlängeborna möjligheten till valfrihet.

Bild: Mikael Hellsten

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan