Annons

Annons

Annons

Malung

Läsartext
Om gode män och förvaltare fick PRO Malung veta mer

Detta är en läsartext.

Ordförande Bengt Albertsson hälsade välkommen till cirka 60 medlemmar samt överförmyndare Åsa Hedlöv och handläggare Anna-Karin Olander.

Åsa berättade att överförmyndarnämnden är en av de nämnder som en kommun är skyldig att ha och att hon arbetat som överförmyndare sedan 2011. Det är ett intressant jobb, att man får träffa många olika personer med skiftande öden.

överförmyndare Åsa Hedlöv och handläggare Anna-Karin Olander hjälps åt att ge bra service till våra medborgare. Foto: privat

Överförmyndaren har tillsynsansvar för gode män och förvaltare. Rätt att få god man kan man få varaktigt, men det kan även vara så att man kan behöva få hjälp tillfälligt. När man har fått god man har man ändå kvar sin rätt att bestämma. Däremot om man har fått förvaltare, då har rätten att bestämma över sina tillgångar överlåtits till förvaltaren som på bästa sätt ska se till att inkomster och utgifter går ihop.

Annons

Annons

Inför att bli god man granskas man noga, man får inte ha ett kriminellt förflutet, Tingsrätten i Mora beslutar sedan om man får uppdraget som god man. Gode män får särskild utbildning inför sitt uppdrag. Därutöver så granskar Länsstyrelsen varje år att kommunerna sköter sitt uppdrag. Nämnden får många frågor och vi har flera personer som åtagit sig att vara god man.

Det fungerar bra i vår kommun därför att våra gode män har lokal kännedom, det är 96 personer som har god man och 23 som har förvaltare. Överförmyndaren har hanterat värden för huvudmännen till cirka 65 miljoner, året som gått. Det finns även möjlighet att få ett personligt ombud för de som har lättare problem. Ansökan om att få god man gör man själv eller genom anhörig.

Åsa och Anna-Karin tackades för bra information med var sin blomma. Gott kaffe och hembakat avnjöts och en del vann på lotteriet. Birgit Ivarsson informerade från regionens pensionärsråd. Från den 1 januari 2023 införs en avgift på 250 kronor för utprovning av hjälpmedel och ett högkostnadsskydd på 1 300. Från 75 års ålder får den som har minst fem olika mediciner rätt att få en läkemedelsgenomgång på sin vårdcentral.

Ann och Agneta som skulle spela och sjunga hade fått förhinder.

Annons

Tur att vi har en egen sångfågel; Bengt Alberts, som trädde in och framförde Jag drömmer om en jul hemma, sedan blev det allsång; Du ska tro på mej, Lite grann från ovan, Drömmar om silver drömmar om guld, Hjärtats röst, Ljus och värme, Leende guldbruna ögon, Den röda stugan, Sträck ut din hand, Sven Ingvars potpurri, Res med mej Stina, Sjö sala vals, Kan man älska nån på avstånd. Vi avslutade med låten Jag såg mamma kyssa tomten.

Insänt av Ann-Marie Pettersson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan