Visste du att i Sverige är det var fjärde hemtjänsttimme utförd av någon annan än den kommunala omsorgen? Eller att var femte medborgare i äldreboende bor i ett boende som drivs privat?
Av rikets 290 kommuner är det 155 stycken som har valfrihet i äldreomsorgen nu år 2022. Om vi tittar på de 50 största kommunerna tillhör vi de tio procent som inte har någon valfrihet alls. Klart extremt, och väldigt mycket Borlänge.
Annons
Annons
När vi senast på kommunstyrelsen i Borlänge behandlades förslaget till ny äldreboendeplan, var det ett 33-sidigt dokument om det dåliga skicket på flertalet av våra fastigheter, de ökade behoven med en åldrande befolkning och att det är 152 nya platser som behövs fram till 2033. Idag finns 417, de är redan fulla.
Men på inget sätt berördes möjligheten att fråga det privata om hjälp, det finns helt enkelt inte på kartan i det socialdemokratiska mönstersamhället Borlänge
Men på inget sätt berördes möjligheten att fråga det privata om hjälp, det finns helt enkelt inte på kartan i det socialdemokratiska mönstersamhället Borlänge.

Möjligheten att fråga det privata om hjälp, finns helt enkelt inte på kartan i det socialdemokratiska mönstersamhället Borlänge.
Bild: TT
”Fri dragningsrätt på skattepengar för äldrevård hör inte hemma i Borlänge”, kan det låta från majoriteten och jag undrar vad de moderata väljarna tycker om sådana irrläror. Lagen om valfrihetssystem (LOV) är en värdighetsreform som finns och fungerar i många kommuner av vår storlek. Men knappa 15 minuter bort, i Falun finns LOV och fungerar i all högönsklig välmåga. Där är det färre olika ansikten per hemtjänstinsats i både kommunal och privat regi än Borlänge, lägre sjukskrivingar och kortare kö till äldreboenden.
Annons
Annons
Jag får "lov" att säga det igen; vi borde ha det som i Falun, och Borlänge behöver bli mer normalt.
Jonas Hillerström
oppositionsledare KD och 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen

Jonas Hillerström oppositionsledare KD och 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen
Bild: Privat