Annons

Annons

Annons

Smedjebacken

Debatt
Smedjebacken riskerar förändras för all framtid

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I veckan hade vindkraftexploatörerna samrådsmöte i Smedjebacken. Mingel med vindkraftsbolagen Eolus Vind och OX2

“Samrådsmötet” var inte ett möte utan en “utställning”.

Samrådsmötet i Smedjebacken var inte ett möte utan mer en utställning och mingel med vindkraftsbolagen.

Bild: Johan Nilsson/TT

Vid ingången ombads alla att skriva upp sig på en deltagarlista. Detta trots att “mötet” varken hade någon dagordning eller dokumenterades. Man kan undrar varför? Broschyrer låg på ett bord och isskrapor och reflexer med företagets logo delades ut.

Det bjöds på kaffe och bullar och lokalbefolkningen fick mingla runt bland det utställningsmaterial som bolagen presenterar. Det var framförallt de äldre invånarna som kommit till utställningen. Några politiker var på plats.

Annons

Annons

Bolagens representanter som kommit från storstan svarade trevligt på frågor. Inga anteckningar fördes. Noterbart var också att de är dåligt insatta hur tillståndsprocessen fungerar i praktiken. Inte heller vilken otrolig påverkan projektet kommer att ha för människorna, naturen och bygdens framtid. Det kan man förstå då ingen av dem själva bor i ett vindkraftsområde.

Istället fick vi höra samma gamla diffusa fras om att vindkraft är “hållbart”. Vad de nu grundar det på? Det måste vara vinden de menar, för vindkraftsturbinerna går ju både sönder och förbrukas. Fast det kanske låter bra för den som ännu inte är insatt i det komplexa ämnet vindkraft.

OX2:s projektledare för Trollugnsberget Jonathan Weck berättar att de vill presentera hur de har tänkt sig vindkraftsparken, utifrån det man vet idag. De kan bara visa preliminär ljud- och skuggberäkning. Det är alltså inget slutgiltigt, säger han.

Vindkraftsbolagen presenterar många verk per område. Vi ser denna “strateg” i de flesta  vindkraftsprojekt. Vid en eventuell kommande förhandling har de då en prutmån och kan verka som de lyssnar på befolkningen när de tar bort några verk från den “ursprungliga” planen. Verken som de presenterar finns inte ens som prototyper idag och går därmed ej att verifiera. Fotomontagen är photoshop av varierande kvalitet.

Hur verkligheten kommer att bli är svår att få en uppfattning om, men idag vet vi från andra exploaterade områden att människorna ofta känner sig lurade då verkligheten blivit något helt annat än vad photoshop-bilderna visat.

Annons

Ett hundben åt folket, i diskussionerna kan jag höra hur Vindkraftsbolagen lockar med ”gratis internet”, ”bra vägar”, ”vindkraft turism” och nya arbetstillfällen. Idag vet vi med erfarenhet från andra exploaterade områden att inget av det stämmer. Nej, istället ser vi byskolor som läggs ner och bibliotek blir vindkraftsbolagets kontor och vem vill turista i en brummande, blinkande stålskog?

Annons

Det är inte heller alla som har tid och lust att ägna julledigheten till åt att författa synpunkter

OX2 hade med sig bullerkonsulten Paul Appelqvist, ägare till Akustikkonsulten. I ett rum fick vi lyssna på bullret från vindkraftverken. Han informerade om att infraljud sprider sig betydligt längre avstånd än det buller som vi hör. Det var iallafall ärligt. Infraljud är buller vi inte hör, men precis som med UV strålar som vi inte ser - skadligt för människor.

Akkutsikkonsultens bullermätningar har visat sig skilja sig från verkligheten.

Det är inte så konstigt att det blir fel då Nord 2000 är ett datorprogram som mäter i dB(a), som filtrerar bort infraljud. OX2 projektet i Kalmar har blivit en katastrof för de närboende och varken bolaget eller kommunen tar något ansvar. De drabbade står helt ensamma mot det idag utländskt ägda vindkraftsbolaget. En tvist beräknas gå på flera miljoner och skulle de förlora så kan de bli skadeståndsskyldiga. Hela tillståndsprocessen bygger på fel till vindkraftsbolagens fördel. De drabbade människorna blir i praktiken rättslösa.

Annons

Nu får lokalbefolkningen skriftligen komma in med synpunkter, senast den 6 januari för OX2, och den 20 januari för Eolus. För en oinsatt är det inte särskilt lång tid med tanke på hur mycket det är att sätta sig in i.

Vindkraft är mycket komplext och en eventuell etablering kommer att förändra bygden för all framtid. Det är inte heller alla som har tid och lust att ägna julledigheten till åt att författa synpunkter.

Madeleine Staaf kura

Riksföreningen Motvind Sverige

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan