Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Trots allt rätt att slopa vaccinkrav i vården

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Sjukvården har återigen börjat knäa under covid. I flera regioner har sjukhusen gått upp i stabsläge. I Dalarna har det ännu inte skett. Så här års och några månader till kan man nog tyvärr förvänta sig även annat elände, t ex vinterkräksjuka. Svensk sjukvård är över lag svårt underbemannad och nu har vi dessutom en regering som vägrar ta denna jättefråga på allvar och skjuta till resurser.

Annons

Annons

Ingen lätt fråga detta. Men jag tror att det nuvarande regionstyret ändå gör rätt som, helt slopar vaccin kravet.

Elin Norén (s) , som leder region Dalarna.

Bild: Felicia Askbrink

I Dalarna har regionen bestämt sig för att inte kräva vaccinationsbevis för att få jobba i vården. Det förra styret drev igenom det – och fick godkänt av förvaltningsrätten i Falun - men nu tas kravet helt bort. Jag skulle tippa att det både beror på att styret inte på minsta sätt vill försvåra rekryteringen av personal – en och annan som inte vaccinerat sig kanske tackar nej till att jobba i regionen om förhör först ska hållas - och på att vaccinationskrav medför en rad knepiga frågor kring den personliga integriteten. Går vaccinationskrav verkligen ihop med våra fri- och rättigheter?

Ulf Berg, förre regionbossen, är upprörd och menar att kravet är till för patienterna. Det går inte att komma ifrån att han har en poäng där. Samtidigt är det så många virus och bakterier som är i omlopp, inte bara det som orsakar Covid. Ska det tas prover på anställda för att se om de nyligen haft t ex RS-viruset? Och att slopandet av vaccinationskrav skulle vara att ge allehanda halvgalna anti-vaxxare medvind, tror jag inte på.

Ingen lätt fråga detta. Men jag tror att det nuvarande regionstyret ändå gör rätt som, helt slopar vaccin kravet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan