Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Chefen tycker du ska sänka din lön

Två procent plus ett engångsbelopp på 3000 kronor för alla heltidsanställda i industrin. Så ser arbetsgivarnas bud ut, ett besked som lämnades före jul. Det är så här högt din chef värderar dig. Kul va?

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Än är dock inte sista ordet sagt. Metall kräver 4,4 procent i påslag. Slutresultatet lär hamna på en nivå ingen av parterna är nöjda med, men kan leva med.

Den ekonomiska verkligheten är krass. Det går det inte att höja lönerna för de många för att kompensera för inflationen. Det skulle driva på inflationen.

Men att det är på låg- och medelinkomsttagarna ansvaret kommer vila för att hålla nere inflationen är glasklart. De rikaste får en rejäl skattesänkning och kommer kunna fortsätta betala elräkningar, lån och konsumera. Kanske till och med göra rejäla klipp på både bostadsmarknad och börs under den ekonomiska svackan. Och så får de elbidrag också.

Så kommer inte verkligheten se ut för övriga. Regeringen har lyckats göra tuffa tider ännu tuffare för folk. Är du från norra Sverige kommer regeringen ge dig noll kronor i elbidrag. Och någon skattesänkning får du inte om du inte tillhör höglönegänget.

Annons

Annons

Särskilt mycket trygghet för vanligt folk finns inte just nu.

Bild: Claudio Bresciani/TT

Ett lönepåslag på bara 2 procent betyder i praktiken en lönesänkning på grund av inflationen.

Tror ni det kommer gälla börs-vd:n? Knappast.

Det här betyder också att vi går in i en period där klyftorna kommer växa ännu mer. Somliga kommer kunna lägga basen för en ännu större förmögenhet när bostadspriserna faller och börsen går ner. Andra kommer tvingas sälja sin bostad, kanske med förlust.

Det som är kris för vissa är en enorm ekonomisk möjlighet för andra. För någon gång vänder det, och den som haft möjlighet att kapitalisera i nergång tenderar bli rikligt belönad i uppgång.

Så nej. Alla har inte ont i magen just nu. Det finns till och med människor som sitter och väntar på att börs och bostadsmarknad ska sjunka ytterligare, för att kunna göra en ännu bättre affär. Människor som regeringen tänker hjälpa mest och därmed också frigöra ännu mer kapital för. Genom elbidraget. Genom den sänkta skatten.

Sverigedemokraterna fattar, till skillnad från Ulf Kristersson att sånt här gör människor förbannade. Så nu har man lovat elbidrag till Norrland. Och eftersom det är Jimmie som bestämmer, kan det också mycket möjligt bli så.

Annons

Jimmie har en stor väljarbas i Norrland, och sviker han den lär det kunna gå dåligt i nästa val.

Annons

Att Ulf Kristersson och Ebba Busch inte förstår så här enkla politiska grejer är faktiskt ganska konstigt. Svävar de så högt över oss andra att de inte förstår att även den som bor i Pajala har elräkningar som ska betalas? Förstår de inte att vad de säger till människor i norra Sverige är att regeringen skiter i dem. Men gärna tar emot deras skattepengar.

Tydligen inte.

I en sådan ekonomisk verklighet blir arbetsgivarbud på 2 procent plus 3000 kronor bara ytterligare ett besked om att Sverige är ett land där det numera finns en överhet som flyter ovanpå.

Långt över oss andra.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan