Annons

Annons

Annons

Lennart Götesson

ledare socialdemokratisk

Lennart Götesson
Sverige bör byta till euro

Krönika: Svenskt euromedlemskap

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Jag har rest en del till Grekland både före landet gick över till euro och efter. När Grekland hade drachmer som valuta kändes det som att det blev billigare för varje gång eftersom den valutan ofta föll i värde gentemot den svenska kronan. Numera känns det som att det blir dyrare. Det kostar mer och mer att växla till euro.

Jag var en av dem som ville behålla kronan. Det var lite kaxigt. Ett litet land med egen valuta, samt egen tillverkning av stridsflygplan, person- och lastbilar och en del annat. Jag har dock ångrat mig. Det är möjligt att en del intressen gynnats av att ha kronan kvar. Men den svensk som reser ut i Europa har inte gynnats.

Det har blivit dyrare för en svensk turist på grekiska tavernor, dels för att priserna stigit på nästan allt, men också att kronan tappat i värde mot euron. Foto: Lennart Götesson.

Annons

Annons

En gång kallade Carl Bildt den svenska kronan för en skvalpvaluta och det är nog bara att konstatera att han hade rätt. Så fort det krisar till i välden dyker den svenska kronan. I och för sig är det till glädje för exportindustrin, men också ett elände för allt som importeras i dollar och troligen även för import som prissätts i euro.

Nu känns det som att det är dags att svära i kyrkan, med andra ord är det nog dags att åtminstone börja fundera om det inte är dags att svälja en massa förtret och gå över till euro. OK, vi gjorde ett val en gång. Den svenska kronan skulle behållas. På den tiden var dock en krona värd mer mot en euro än den är i dag.

Så kanske blir slutsatsen att det är dags att övergå till euro om det nu går att få till en bra kurs för dagens skvalpiga krona.

Det talades om att om Sverige gick över till euro så skulle kursen sättas en bit under tio kronor för en euro. Nu är det väl snarare så att kursen blir någonstans runt elva kronor för en euro. 2022 hände det att priserna på det mesta rusade iväg och på resmålen steg priserna på hotell och restauranger och när de priserna satts i euro och växelkursen blev sämre så blev det för resenärer till ett euroland en dubbel prishöjning.

Det diskuteras numera mycket lite om Sverige ska vara med i EU eller inte och där har nog Storbritanniens utträde visat sig var avskräckande. Det diskuteras heller inte om Sverige ska införa euron och kasta den gamla kronan. Vi ville nog kanske mest ha kvar kronan av nationalistiska skäl. Och så hette det också att med kronan kvar så styr vi över vår egen räntepolitik.

Annons

Annons

Hur mycket det går att styra på egen hand kan också diskuteras, det verkar inte vara så mycket när världen börjar gunga. Frågan är ska den svenska kronans värde vara bra för exportföretagen? Ja, naturligtvis, men då måste man ta med alla andra faktorer i beräkningen och då får man börja fundera.

Så kanske blir slutsatsen att det är dags att övergå till euro om det nu går att få till en bra kurs för dagens skvalpiga krona.

Lennart Götesson. Foto: Privat.

Lennart Götesson

Krönikör

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan