Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
”När ynglingen hörde svaret gick han sin väg bedrövad”

Klassiker: Jesus

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Då kom en man fram till honom och frågade: ”Mästare, vad skall jag göra för att få evigt liv?”. Jesus sade: Varför frågar du mig om vad som är gott? Det finns bara en som är god. Men vill du gå in i livet, håll budorden.

”- Vilka” frågade han, och Jesus svarade: ”Dessa: Du skall inte dräpa. Du skall inte begå äktenskapsbrott. Du skall inte stjäla. Du skall inte vittna falskt. Visa aktning för din far och din mor och Du skall älska din nästa som sig själv.”

Jesus på korset i Härkeberga Kyrka i Uppland. Foto. Hasse Holmberg.

Bild: Hasse Holmberg

Då sade den unge mannen: ”Allt detta har jag hållit. Vad är det som fattas?” Jesus svarade: ”Om du vill bli fullkomlig, så gå och sälj allt du har och ge åt de fattiga; då får du en skatt i himlen. Kom sedan och följ mig.” När ynglingen hörde svaret gick han sin väg bedrövad, för han ägde mycket.

Annons

Annons

Men Jesus sade till sina lärjungar: ”Sannerligen, det är svårt för en rik att komma in i himmelriket. Ja, jag säger er: det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike.”

Jesus, i Matteusevangeliet, kapitel 19, vers 16-24.

Med dessa ord från Jesus (död cirka år 30) kan vänstern och arbetarrörelsen alltid gå in i varje nytt år. Bilden av den där unge rikemanssonen är en evig bild av klassamhället.

Det är ingen som riktigt vet vem denne Jesus var men sannolikt kom han från de fattiga skikten i samhället. Kanske var han inte ens timmermannens son – för det låter som om Josef var företagare i byggbranschen – utan rentav byggjobbarens son: Både far och son kan ha arbetat på byggena i de städer som romarna uppförde kring deras hembygd.

Jesus ledde en social rörelse, så har jag alltid tänkt om honom. Han verkade i en tid då inga politiska ideologier existerade, bara makt, förtryck och legitimering av övermakt och förtryck och mot detta vände han sig.

I evangelierna framträder en man som konsekvent tar ställning för de fattiga – och det innebar på Jesu tid inte välgörenhet mot några få utslagna utan att ta ställning för den överväldigande majoriteten av befolkningen.

Annons

Kristen var han heller inte, för han levde innan kyrkan byggt sina hierarkier och dolt det ursprungliga budskapet. Och rabbiner och överstepräster retade sig på honom.

I evangelierna framträder en man som konsekvent tar ställning för de fattiga – och det innebar på Jesu tid inte välgörenhet mot några få utslagna utan att ta ställning för den överväldigande majoriteten av befolkningen.

Jag tror att han dog på korset och aldrig återuppstod – förutom i många, många av de upprorstraditioner och embryon till modern socialism där hans gestalt ofta var närvarande.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan