Annons

Annons

Annons

Barbro Engman

ledare socialdemokratisk

Barbro Engman
En tid utan fattiga på gatorna kom inte

Krönika

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

”Det var en gång en jul för längesedan då man ännu kunde se fattiga människor på gatorna” så lyder inledningen av Tage Danielssons film om Karl-Bertil Jonssons jul.

Tage Danielsson föreställde sig uppenbarligen att det skulle komma en tid när man inte längre såg fattiga människor gå på gatorna. Filmen gjordes för 48 år och sedan och utspelar sig på 1940-talet. Under den tiden har regeringar i olika färgskalor kommit och gått men det går fortfarande fattiga människor på gatorna.

Både Magdalena Andersson och Ulf Kristersson delade ut mat till de medellösa under julen. Man undrar hur det känns för de två makthavarna att sleva upp julgröt till dem som går hungriga i välfärdslandet Sverige.

Majblomman har varnat för att alltfler barnfamiljer riskerar att vräkas. Frälsningsarmén slog larm om att antalet hjälpsökande skulle stiga rejält under julen. Landets länsstyrelser har larmat om en tilltagande ekonomisk utsatthet. 

Annons

Annons

Tage Danielsson och Hans Alfredson 1973. Foto: Jan Collsiöö, SCANPIX SWEDEN.

Bild: Jan Collsiöö

Vintern är brutal för Sveriges hemlösa men i simhallen i Sundbyberg får exempelvis de bada, basta, duscha, fika och klippa sig gratis.

Många familjer lever på marginalen. När priserna sticker, så klarar man sig inte. Då måste man ställa sig i de allt längre matköerna för att stilla sin hunger.

Reportagen om alla godhjärtade människor som gör en insats för människor i ”samhällets bottenskikt ” når sin topp under julhelgerna. Heder åt alla frivilliga som ställer upp för sina medmänniskor när samhället sviker.

Då tycker tankesmedjan Timbro att det är läge att gå till storms mot bidragssamhället och de höga skatterna. Miljontals röstade för en ny regering skriver deras VD Benjamin Dousa.

Men inte kan det väl vara så illa att vi är på väg bort från att vara ett välfärdssamhälle till att bli ett välgörenhetssamhälle?

Fast om man ska vara ärlig så var det ju nästan lika många som inte ville ha en högerkonservativ regering. 80 procent av väljarna ratade exempelvis SD, den makt de fick kan de tacka M,KD och L för. Väljarna förväntar sig inte ännu mer bidragspolitik, menar Dousa.

Annons

Själv undrar jag var ”bidragssamhället” håller hus när människor i allt större utsträckning tvingas köa för en bit mat. De långa matköerna, insamlingarna till behövande och alla som delar ut julklappar och matpaket är inte precis något tecken på att bidragen svämmar över alla breddar.

Annons

Antingen anser Timbro att sänkta skatter och bidrag på något sätt skulle förhindra fattigdom och förbättra människors levnadsvillkor eller så är själva tanken att vi i framtiden ska ha ett samhälle där människor ska förlita sig på gåvor och välgörenhet.

Men inte kan det väl vara så illa att vi är på väg bort från att vara ett välfärdssamhälle till att bli ett välgörenhetssamhälle?

Barbro Engman. Foto: Privat.

Barbro Engman

Krönikör

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan