Annons

Annons

Annons

Debatt
Inför en handlingsplan för minskad ensamhet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Debatten om ensamhet blev tydlig under pandemin. För många människor har inget förändrats. Enligt SCB är omkring 300 000 svenskar socialt isolerade. Ensammast är de äldre och unga människor.

Alla kommuner i Dalarna bör upprätta en handlingsplan mot ensamhet.

Bild: arkiv

Annons

Annons

Idag tvingas allt fler äldre att bo kvar i sina hem mot sin vilja och yngre kan inte flytta hemifrån. Äldre och multisjuka påtvingas isolering. Det händer inte sällan att människor dör ensamma i sina hem.

Idag är äldreomsorgen underbemannad. Personalen är stressad och schemaläggning medger inte extra tid för insatser utöver de nödvändigaste. Behovet av stimulans är skriande.

Sociala relationer är de starkaste faktorerna för lycka, hälsa och säkerhet. Ingen har diagnostiserat och värderat den samlade skada och hälsofara som följer av relationsfattigdom i vårt land. Ensamhet ökar risken för hjärtinfarkt, stroke och demens och den upplevda smärtan förblir också en ökad risk för depression.

Vi kräver att alla kommuner i Dalarna ska upprätta en handlingsplan mot ensamhet. Vi ser att det behövs ett strukturerat och långsiktigt arbete för att mildra negativa konsekvenser av ensamhet. Ett samhälle som vill förebygga stora folksjukdomar behöver därför väga in ensamhet som en risk vid sidan om andra livsstilsfaktorer som kost, motion och rökning. Alla kommuner ska jobba aktivt för att minska ensamhet och det kan dessutom stärka demokratin genom ökad tillit.

Vi ser också att arbetet med ett mänskligare Dalarna på sikt kan minska akutbesöken och öka tilltron till samhällets välbefinnande och trygghet.

Annons

Medborgerlig Samling Dalarna

Katarina Gustavsson

undersköterska Falun

Inger Mattsson

Annons

lärare/agronom Avesta

Ulf Lahti

civilingenjör Avesta

Jonne Lindroth

läkare Avesta

Sven Åke Pettersson

företagare Avesta

Lars Nilson

företagare, Malung

Sonja Shirwani

lärare, Falun

Max Engstrand

väktare Falun

Ilona Nyland

Falun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan