Annons

Annons

Annons

Mora

Debatt
Nu säkrar vi framtiden för landsbygden

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Nu säkrar vi framtiden för landsbygden och det expanderande näringslivet i norra Dalarna.

Mora lasarett har en central roll som akutsjukhus och genom satsningen på en modernisering av Mora lasarett säkerställer vi nu framtiden med en god vård för norra Dalarnas landsbygd såväl som det ständigt expanderade näringslivet i länet.

Genom satsningen på en modernisering av Mora lasarett säkrar vi framtiden för landsbygden och det expanderande näringslivet i norra Dalarna.

Bild: Arkivbild

Annons

Annons

Som en följd av ökad åldrad befolkning och att invånare över 75 år förväntas öka med 35 procent till år 2050 i Dalarna, behöver vi räkna med att vårdbehovet ökar med cirka 4,5 procent.

Mora lasarett har en central roll som akutsjukhus och är helt beroende av en välfungerande intensivvård och operationsenhet. En nybyggnation medför patientsäkra och trivsamma lokaler med god fysisk arbetsmiljö, vilket även kommer att underlätta kompetensförsörjningen och gör att vi rustar för en god och nära vård för norra Dalarna.

Nybyggnationer och ett explosivartat expanderande näringsliv i fjällvärlden såväl som runt de stora arbetsgivarna i norra Dalarnas mindre kommuner behöver mötas upp med möjligheter till god vård utan alltför långa resvägar. De som investerar i vårt län behöver få tillbaka i form av god samhällsservice. De som väljer att utbilda sig inom vård- eller andra offentliga serviceyrken behöver få tillbaka i form av arbetsplatser med goda arbetsmiljöer med moderna flöden och arbetsmetoder som främjar hälsa mer än mattar ut.

Moderniseringen av lokalerna med ett genomtänkt flöde och arbetsrutiner kommer att kunna möta detta. Operationerna att kunna ökas med 2000 fler per år vilket gör att operationsköerna kan kortas.

Ett modernt Mora lasarett som akutsjukhus behövs för hela Region Dalarna och dess invånare. För ett hållbart Dalarna med utvecklingskraft i länets alla delar!

Annons

Sofia Jarl (C)

Ordförande, Hälso- och sjukvårdsnämnden

Sofia Jarl (C), ordförande, Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Bild: Lars Dafgård

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan