Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Jag stirrar in i elden och tänker på politiken

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Jag sitter och stirrar in i den värmande täljstenskaminen och tänker:

Hade energiministern varit socialdemokrat hade han eller hon vid det här laget säkert fått avgå. Trycket hade varit enormt på en minister som i valrörelsen lovat uppenbart ogenomförbara saker och efter det fortsatt att röra till det. Alla borgerliga tidningar hade sammansvurit sig som mot en sådan energiminister och misstroendeförklaring hade väl deklarerats i riksdagen.

Men Busch sitter kvar, trots att det inte enbart är vallöften om energi och bränslepriser som inte genomförts - klimatpolitiken som hon är ansvarig för har blivit något av en nationell skam.

Vd.

Bild: Christer Nilsson

Annons

Annons

Att stödet för sittande regering fallit drastiskt är knappast överraskande. Och det kanske är därför som man rätt sällan ser regeringsmedlemmar – särskilt statsministern – våga sig ut och bli intervjuad av medierna. Jag lägger in ett vedträ till.

Men det långdragna schabblet med elstödet riskerar nu verkligen att späda på en redan stigande arbetslöshet. Till råga på alla har Lagrådet riktat hård kritik mot senaste elstödsförslaget, bland annat därför att offentlighetsprincipen inte gäller – det vill säga: vilka som får hur mycket ska vara hemligt, så att alla slags fördelningspolitiska analyser blir omöjliga.

Att stödet för sittande regering fallit drastiskt är knappast överraskande. Och det kanske är därför som man rätt sällan ser regeringsmedlemmar – särskilt statsministern – våga sig ut och bli intervjuad av medierna. Han gömmer sig.

Jag lägger in ett vedträ till.

*

Själv har jag knappast satt min fot utomhus den senaste tiden. En envis hosta från influensan stoppar mig – iskall luft ner i strupen gör att jag nästan hostar ihjäl mig. Häromdagen var jag ändå ute och hämtade ved i vedboden. När jag kom invacklande satt jag och hostade i en timme.

Det verkar som att elakartade virus – influensa, rs, covid19 - hemsöker stora delar av befolkningen. Sjukhus går upp i stabsläge. Antagligen har många av oss ännu rätt otränade immunförsvar efter de långa isoleringarna under pandemiåren. Kroppen är uppenbarligen gjord för att vara ute i ett ständigt viruskrig som tränar upp de vita blodkropparna.

Annons

Annons

Jag har mest sovit. Och ibland suttit och tittat ut genom fönstret på småfåglarna. Jag har inte ens följt licensjakten på varg särskilt noga, trots att jag anser att denna urskillningslösa masslakt på ett rovdjur – utfört av det femte rovdjuret, människan - strider mot allt förnuft.

Ja, jag sitter ofta framför våra två kaminer och eldar. Att elda, att se lågorna flamma upp, är bland det mest rogivande som finns, liksom att höra knäppandet när elden suger tag i tallveden.

Och i ett land nära oss, Ukraina, kämpar folk mot kriget och kölden.

*

Kungen har varit ute och seglat i debatten i veckan. Han retar sig fortfarande på sjuttiotalets politiska förändring då kvinnlig tronföljd infördes. Okay – det är inte den kvinnliga tronföljden han reagerar på, men det faktum att Carl Philip berövades sin kungakrona. Jag tycker inte att det i sig är någon stor sak detta. Kungen vänder sig ju inte mot grundlagen. Han vädrar sin bitterhet.

Men det är svårt att fatta att han gör en sådan sak. Det ökar ju tycket på att han själv borde avgå och lämna plats för en ny drottning som är långt populärare än han siälv.

Själv gillar jag inte kungahuset. Det kostar pengar och dess huvudsakliga funktion är att legitimera en särskild övervåning i det svenska klassamhället. Att någon får sitt ämbete genom arv, det strider mot allt vad demokrati heter.

Jag stirrar in i elden. Katten hoppar förbi mig. Hon gillar heller inte att gå ut.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan