Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Från Brasilien till Tällberg

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Jag skulle sätta mig ner och skriva om något helt annat när jag ser i nyhetsflödet att hundratals Bolsonaroanhängare i Brasilien löper amok. De har brutit sig igenom polisavspärrningar och stormat parlamentet och Högsta domstolen. När jag skriver det här är klockan nio på söndagskvällen och läget är dramatiskt i den brasilianska huvudstaden.

Hur det hela nu kommer att utvecklas vet ingen. Många Bolsonaroanhängare vägrar att acceptera Lula da Silva som president, trots att Bolsonaro för en tid sedan faktiskt erkände sig besegrad. Extrema högerfantaster driver på. De har tidigare uppvaktat militären utanför dess förläggningar och bett om (!) en militärkupp.

När jag skriver det här är klockan nio på söndagskvällen och läget är dramatiskt i den brasilianska huvudstaden.

Annons

Annons

Vad ska man säga? Det är den här förrtycktheten, denna vägran att accepetera demokratiska spelregler. Skeendet i Brasilien framstår ju som direkt inspirerat av Trumpanhängarnas stormning av Kapitolium i januari 2021 efter Trumps valförlust. Den extrema högern inspirerar varandra från världsdel till världsdel.

Lula och Pelé.

Bild: AP

I USA är Trumpfebern på väg att lägga sig. Det mesta tyder på att han inte kommer att kunna dominera det kommande presidentvalet. På sikt innebär det en försvagning av hela den högerpopulistiska rörelsen runtom i världen, inklusive i Sveroige. Men fanatiska anhängare kan fortfarande ställa till många problem och att en av världens största demokratier, Brasilien, nu skakas av den galna högerns förakt för demokrati och valresultat är illavarslande.

*

Det jag satte mig ner för att skriva om var – Tällberg i Dalarna. Där är det betydligt lugnare än i Brasilien. I helgen har jag deltagit i ett litterärt gästabud, med författare som Karin Smirnoff och diplomaten Jan Eliasson och många fler. Jag minns kanske särskilt Eliassons ord när han talade om världsläget, att han gått från att vara optimist till att bli en pessimist – med hopp. Det är ganska träffande sagt.

Själv har jag väl aldrig varit helt förtjust i Tällberg, det är trots allt ganska mycket av överklassens Dalarna. För många år sedan var jag inbjuden att hålla ett midsommartal där. Jag inledde med hälsningsfrasen ”Kamrater!” – varvid rätt många direkt avvek från midsommarmötet och begav sig till sina bilar eller hotell.

Annons

Annons

Men vackert är det i Tällberg. Utsikten över Siljan är svindlande när vinterdimmorna lättar. Jag deltog i olika samtal och satt och hostade. Vid ett tillfälle fick jag ändå chansen att på en flygel plinka fram Blott en dag ett ögonblick i sänder varvid många deltagare sällade sig till psalmsången, inte minst klämde dokumentärfilmaren Tom Alandh i ganska ordentligt.

Medverkande på det litterära gästabudet i Tällberg i helgen.

Bild: Ragna Fahlander

Det roligaste var kanske ändå bordssamtalet under en middag när jag pratade med skådespelaren Stina Ekbladh om detta att växa upp i ett hem där kultur – böcker och musik – är något man måste erövra på egen hand. Hon kommer från knaper småbrukarsläkt i Österbotten. Vi blev ense om att det trots allt finns fördelar med detta att på egen hand tvingas erövra mycket av kulturarvet: Man häpnar över allt som finns.

I hotellets trappor möttes jag ofta av kommentaren från glada deltagare: Här kommer hostan.

*

Bilfärden till Tällberg gick i snöfall och någon sorts isregn. Vägem tillbaka till Dala-Floda var det på sina håll viss risk för halka. Det finns inga stabila vintrar längre. Vintrarna hasar omkring, vet inte vad de vill. Ena dagen snöslask, andra dagen en köldknäpp.

Bara att gå över gårdsplanen är en prövning, Under snön döljer sig is. Katten sprang ut när vi kom hem men förskräcktes. Hon gick där i slasket och skakade på tassarna. Och kom snart in igen.

Annons

Barn som nu växer upp tar förstås de här underliga vintrarna för givna. Men den som är lutet äldre klafsar omkring i slasket, eller fryser i minus tjugo, och slungas tillbaka till barndomen: Då man kunde lita mer på vädret. I Alperna lyser skidbackarna gröna, ser jag på TV.

Hur mycket har det nya instabila klimatet bidragit till att de värsta högerpopulismen har stärkts? Folk på den kanten förnekar ju klimatproblemen, bygger in sig i en bubbla och blir helt enkelt mer inskränkta och ibland löper de helt amok.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan