Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Ulf vill mörka bidragen till Wallenbergfamiljen

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Den nya regeringen gillar inte offentlighetsprincipen. Det är uppenbart. Annars hade man inte föreslagit att uppgifterna om vem som får elbidrag och hur mycket de får skulle sekretessbeläggas.

Lyckligtvis finns juridiken, och jurister, som smäller klåfingriga politiker och deras tjänare på fingrarna.

Ulf vill inte att du ska veta hur mycket de rikaste får i elbidrag.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

För även om Ulf tycker sekretess är det bästa som hänt sedan skivat bröd, tyckte inte lagrådet det. Man slår ner på beredningsunderlaget, det håller helt enkelt inte måttet, och inte är lagrådet särskilt imponerat av att regeringen vill sekretessbelägga uppgifterna över huvud taget.

Annons

Det är inte så konstigt. Det har gått fort. För fort. Remisstiden har dessutom varit för kort för de två delarna, två veckor respektive en halv dag. Jupp. Du läste rätt. En halv dag för att svara på det hela. Vilket inte linjerar med grundlagens krav.

Annons

Det här är över huvud taget inte seriöst. Men så här gör den som vill ha igenom sin politik till vilket pris som helst.

Och själva förslaget då?

Lagrådet säger nej. Uppgifterna är inte integritetskänsliga.

Däremot är uppgifterna såklart väldigt, väldigt politiskt känsliga.

Men vi lever inte i en bananrepublik ännu där sånt som är jobbigt för politiker mörkläggs för att skydda dem.

Ulf Kristersson och hans kompisar vet att de kommer stå mitt i en massiv skitstorm så fort elbidraget betalats ut och uppgifterna blir offentliga.

Varför vill då regeringen genomföra denna mörkläggning? Skälet är ganska enkelt. Ulf Kristersson och hans kompisar vet att de kommer stå mitt i en massiv skitstorm så fort elbidraget betalats ut och uppgifterna blir offentliga.

Kan journalister få fram exakta uppgifter om elbidragen och bidragstagarna kommer det snabbt framgå, för bland annat Jimmies väljare, att de blivit blåsta.

Igen.

För elbidraget som det är konstruerat kommer betyda att de rikaste svenskarna med störst och mest energislukande villor kommer få mest i bidrag. Det här är dessutom svenskar som utöver vräkiga villor ofta har lika vräkiga sommarhus som ligger och tickar el. Det kan lätt få en SD-väljare i en hyresetta att fundera om Jimmie verkligen bryr sig om honom. Exempelvis.

Annons

Annons

För regeringen kan elbidraget också bli pinsamt. Som bekant bor ingen i regeringen i Norrland. Det betyder att alla i regeringen har rätt till elbidrag. Det har Jimmie Åkesson också. Här undrar man ju exempelvis vad det kommer betyda i kronor och ören för Ebba Busch. Och Jimmie.

Politik är inte vad man säger.

Politik är vad man gör.

Och så här långt är det bara de rikaste svenskarna som haft någon glädje av regeringen.

Den sänkta skatten för de rikaste är redan på plats. Löneväxlingen har blivit förmånligare än ISK. Och nu kommer snart elbidraget. Som kan användas till att bygga förmögenheten eller renovera bryggan på sjötomten.

Många av de som kommer få mest elbidrag behöver över huvud taget inte pengarna.

Men de kommer få allra mest av Ulf och hans vänner.

Och de som gjort allt det här möjligt, är Jimmie Åkessons väljare.

Grattis.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan