Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Muharrem Demirok bör dra C mer åt socialliberal mitt

Ny partiledare i Centerpartiet

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Centerpartiets valberedning föreslår Muharrem Demirok som ny partiledare efter Annie Lööf. Partiet har extra stämma 2 februari där partiledare väljs. Fram till nu har partiet haft en process där medlemmar fått ta ställning till tre kandidater. De två andra var Daniel Bäckström och Elisabeth Thand Ringqvist. Bäckström föreslås bli förste vice partiordförande.

Allt tyder på att Muharrem Demirok blir vald till partiledare i och med att valberedningen föreslår honom, även om han två gånger på 90-talet dömts för misshandel. Vad han kommer att leda partiet i för riktning går inte att veta. Flera vägar är tänkbara.

På friskolornas område har C stått på skolägarnas sida och inte velat ändra regler som om vinstuttag. Det kan komma att ske med ett partiledarbyte. Friskolor är bara ett område, men ett som indikerar att C är ett väldigt liberalt och marknadsliberalt inriktat parti.

Annons

Annons

Under lång tid sedan 1910 har C inte varit det utan var ett parti för lantbrukets och landsbygdens intressen, ett intresseparti som var flexibelt i sitt agerande. Det kom till uttryck i att det kunde samarbeta både åt höger och vänster.

Centerpartiets valberedningen har presenterat Muharrem Demirok (C) som förslag till ny partiledare. Foto: Anders Wiklund / TT.

Bild: Anders Wiklund/TT

På 70- och 80-talen samarbetade C åt höger. Det gjorde partiet även 1991-94. Men redan 1995 till 1998 samarbetade C med en S-regering. Med Maud Olofsson som C-ledare 2001 vände partiet sig åt höger.

C har oftare än andra samarbetat åt olika håll. Högern, främst Moderaterna, har därmed ofta betraktat C som opålitligt. Så har det varit även tiden efter alliansregeringen när C 2019 (med L) möjliggjorde att en S-ledd regering kunde bildas.

C har en högerliggande ekonomisk politik och politik i en rad sakfrågor, som nämnda friskolor, men ändå 2019 förordat en socialdemokrat hellre än en moderat som statsminister, och även i valet 2022. Det beror på att C inte vill ge Sverigedemokraterna inflytande.

Vad blir Demiroks vägval? C skulle kunna göra som L och närma sig de andra borgerliga partierna och SD. Det kan dock bli för snabb och stor förändring. C kan då få svårt med trovärdigheten

Annons

Lööf talade länge om den breda mitten som sitt regeringsalternativ. Men det gjorde inte andra partier som formerade sig i två block. Med närmande till SD från M, KD och L gällande samarbete och underlag för en regering kom ett block till höger att formeras. C vill inte ingå i det för att inte ge SD inflytande.

Annons

I valet tappade C väljarstöd från 8,6 procent till 6,7. Främst på landsbygden där partiet tidigare varit starkt tappade C. I större städer och bland välutbildade höll partiet ställningarna bättre.

Vad blir Demiroks vägval? C skulle kunna göra som L och närma sig de andra borgerliga partierna och SD. Det kan dock bli för stor förändring. C kan då få svårt med trovärdigheten och tappa bland de som röstat på partiet. Men vissa väljare på landsbygd som C tappat kan vinnas tillbaka. C blir då dock som L, M och KD.

C skulle också kunna ha ungefär linjen partiet har. Men den bör justeras åt socialliberalt mittenhåll. C har nu ett stöd runt sex procent. Påtagligt fler väljare kan ändå bli svårt att erhålla till C med denna linje. Väljare som röstade på Tidöpartierna kommer nog inte gå till C. Kan partiet behålla väljare det har kan partiet ha en väljarkår på runt sju procent, men får svårt att nå påtagligt högre.

Ulrika Liljeberg, före detta kommunalråd i Leksand och nu riksdagsledamot för Dalarna, föreslås bli andre vice ordförande i C. Att hitta bästa möjliga väg framåt för C blir därmed en svår uppgift även för henne.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan