Annons

Annons

Annons

Insändare
Solceller gör skillnad – hela året!

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Priset på el har varit en av de hetaste frågorna under förra året. Det har varit katastrofrubriker i radio, tv och tidningar. Många har varit oroliga för den kommande elräkningen och i valrörelsen haglade beskyllningarna vilt vem som bär skulden till det höga priset på el i Sverige.

"Den kritik som en del framför att solceller inte fungerar på vintern har inte tänkt igenom hur det fungerar" skriver insändarskribenten.

Bild: ADAM IHSE / TT

En del vill satsa på kärnkraft och ”lurade” säkert många väljare med billigare el bara kärnkraften byggdes ut. Nåja, när kan el från den nya kärnkraftselen levereras till dig som konsument? Det lär ta minst 10 till 15 år innan kärnkraften byggts ut och det är många elräkningar som ska betalas innan dess så det är ju ingen snabbfix

Annons

Annons

Det lär ta minst 10 till 15 år innan kärnkraften byggts ut och det är många elräkningar som ska betalas innan dess så det är ju ingen snabbfix

I vårt eget hushåll gjorde vi för fyra år sedan valet att investera i egna solceller. Det har fungerat utan problem och sköter sig själv, det är bara att be till vädergudarna att det blir ett töväder lite då och då på vintern så att snön glider av solcellerna. Med tanke på hur debatten har pågått under det år som gått så har vi inte behövt vara oroliga för den elräkning som kommer varje månad. Har roat mig med att gå igenom alla räkningar under hela 2022 och nu återstår bara december månads elräkning så är sammanräkningen klar. De elräkningar som vi behövt betala för under 2022 är följande: januari 1080 kronor, februari 551 kronor, mars 18 kronor. Alla övriga månader har vi ett överskott, det vill säga vi har fått mer betalt för den el som vi sålt än den el som vi köpt av elbolaget. Det har blivit ett överskott så nu när vi väntar på räkningen för december har vi fortfarande 2544 kronor tillgodo som elbolaget drar av innan slutsumman på elräkningen summeras.

Tilläggas ska att de avgifter som nätbolaget tar ut inte är med i dessa beräkningar. Elnätet är vi ju beroende av så det är svårt att komma undan. Men den rörliga nätavgiften på all el som köpts blir mindre eftersom det vi själva förbrukar går direkt från de egna solcellerna, det är ju lokal produktion.

Annons

Med tanke på hur det fungerar med elförsörjningen för oss som har installerat i solceller så är det svårt att förstå den allmänna debatten som pågår. Det är helt klart en lönsam investering med solceller, men det är också lönsamt med tanke på den mentala hälsan att slippa vara orolig för den kommande elräkningen.

Annons

När det gäller val av långsiktig hållbar energikälla så är jag övertygad om att solen är den bästa, det blir inget avfall som är farligt att hantera

När det gäller val av långsiktig hållbar energikälla så är jag övertygad om att solen är den bästa, det blir inget avfall som är farligt att hantera. Den kritik som en del framför att solceller inte fungerar på vintern har inte tänkt igenom hur det fungerar. Om solcellerna under nio eller tio månader om året producerar energi som du kan sälja då har du råd att köpa och betala elräkningen för en eller två månader.

Gösta Frost, Mora

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan