Annons

Annons

Annons

Ronny Svensson

ledare socialdemokratisk

Ronny Svensson
Är högervridning rätt strategi för S?

Krönika: S+M-styrena i Dalarnas kommuner

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

För ett par år sedan skrev Peter Hultqvist en viktig principiell artikel i Dala-Demokraten (3/9 2020) och varnade för ”högersvängar” i S-politiken istället för att stärka partiets idéarv om solidaritet och rättvisa.

Han påminde om att satsningar på att utveckla ekonomi och näringsliv inte får ta bort behovet av höjd kvalitet inom äldreomsorgen och skolan, samt att vinstintresset inom den offentliga välfärdssektorn måste motarbetas.

Peter Hultqvist krav har ju extra stor aktualitet idag när vi exempelvis får rapporter om den illa hanterade hemtjänsten och dess personal i bland annat Hedemora, de flerfaldiga problemen inom äldreomsorgen i flera dalakommuner och de oroande långa matköerna till Riastugorna i Borlänge och Falun.

Annons

Vi står onekligen inför en period där vi på nytt riskerar stora sociala nedskärningar och svåra välfärdsförluster för en växande grupp av medborgare. S-samverkan med M känns i ett sådant läge knappast vare sig logiskt eller uppmuntrande.

Annons

Dalarnas flagga, landskapsvapen. Fotograf: Jan Svensson.

Vi är många som ställt och fortfarande ställer oss frågor om socialdemokratins väg mot framtiden. Inte minst efter att S och M gått samman i ett nytt maktblock i många dalakommuner. Det debattinlägg som S- och M-ledare nyligen publicerade i DD (7/1) väcker också nya frågor.

Vad ligger bakom att arbetarrörelsens största parti går över ”mittlinjen” och mer och mer samarbetar åt höger i en tid då de sociala och ekonomiska klyftorna vidgas i samhället? Dessutom i hälften av kommunerna i Dalarna!

När man läser debattartikeln i DD för att om möjligt finna svar på avgörande frågor får man inte några klargörande argument. Det man där säger – att samarbeta över blockgränsen för att öka den ekonomiska tillväxten – är inte någon kontroversiell fråga.

Ett sådant samarbete har funnits i flera decennier i skilda former via Länsstyrelsens olika planer och tidigare arbete inom Landstinget och därefter Region Dalarna – ofta med stor enighet mellan de gamla politiska blocken.

Även om ekonomiska satsningar alltid behövs – särskilt i en lågkonjunktur - för att stärka infrastrukturen och näringslivets utvecklingsvillkor samt stimulera en mer breddad och fördjupad arbetsmarknad borde fokus idag och de närmaste åren inriktas mer och mer mot medborgarnas demokratiska, sociala, miljömässiga och ekonomiska villkor.

Annons

Annons

En ”högersväng” i ett sådant läge riskerar ju snarare socialdemokratins egen trovärdighet och dessutom, vilket är det riktigt allvarliga, många familjers grundläggande trygghet och framtidstro. Vi ser inte minst på riksplanet att konservativa partier mycket sällan – eller aldrig - torgför seriösa lösningar på de specifika sociala och ekonomiska problem som Sverige idag brottas med.

Inte heller imponerar argumentet att Dalarna får en politiskt stabil förändringskraft inför framtiden. Hållbara lösningar för de kommande åren kräver att partierna i regionen har ett stort folkligt stöd bland medlemmar och väljare och att befolkningen i sin helhet inbjuds att delta i framtidsarbetet

Många av de krav som S- och M-debattörerna formulerar i DD-artikeln – krav på bättre statlig service, snabbare tillståndsprocesser för företag, bättre arbetsförmedling, ökat bostadsbyggande, satsningar på tung infrastruktur med mera - är säkert flertalet kullor och masar överens om.

En ny landshövding, där debattörerna förväntar sig radikala grepp, har knappast så mycket att bidra med. Det är i Region Dalarna partierna själva måste agera på ett annat sätt än under många år tidigare och genom samarbeten i Riksdagen och med kringliggande regioner skapa en starkare och någorlunda enig politisk kraft.

För att uppnå dessa önskemål behövs inte en strategi där S parkerar sig permanent hos M och vice versa. På denna punkt är samtliga demokratiska partier i regionen en bättre förhandlings- och påtryckargrupp än det nya maktblocket S +M. Den plädering som det nya tvåpartiblocket har för att motivera sin existens imponerar inte på någon punkt.

Annons

Annons

Inte heller imponerar argumentet att Dalarna får en politiskt stabil förändringskraft inför framtiden. Hållbara lösningar för de kommande åren kräver att partierna i regionen har ett stort folkligt stöd bland medlemmar och väljare och att befolkningen i sin helhet inbjuds att delta i framtidsarbetet med kunskaper, engagemang och en mångfald av kreativa lösningar.

Att döma av rapporter från de berörda ”högersvängskommunerna” sitter de nya tvåblocksledarna på ytterst smala mandat för Dalarnas nya maktstruktur. Mycket talar för att priset för den nya maktmodellen blir osedvanligt högt ju närmare nästa val vi kommer! Att vinna politiska framgångar genom kontroversiella partners brukar inte vara en vinstlott!

Ronny Svensson. Foto: Privat.

Ronny Svensson

Krönikör

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan