Annons

Annons

Annons

Insändare
Stort misstag att skjuta schimpanserna

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jag har varit upprörd över händelsen som inträffade hos schimpanserna i Furuviksparken. De beskrevs att de "snabbt kunde bita ihjäl människor som en tiger" trots att parken var tom och det var 17 minusgrader. Av djurskötarnas agerande så verkade ingen haft någon närmare direktkontakt med schimpanserna eftersom de flesta gick och gömde sig i olika utrymmen. Istället för att ta det lugnt tycktes paniken bli total. Och att skjuta ihjäl schimpanserna bara de öppnar ett fönster är ett kapitalt misslyckande och väldigt hemskt.

Djurparken visste att den tidigare skötaren Ing-Marie Persson hade god hand med djuren, men istället ansåg de att deras nuvarande skötare var mer kompetenta, men som fick ta skydd.

Annons

Att schimpanserna sköts ihjäl är ett "kapitalt misslyckande" skriver insändarskribenten.

Bild: Stina Dahle, Arkivbild

Annons

Den tidigare skötaren hade säkerligen hanterat detta på bättre sätt och till och med vågat hjälpa schimpanserna in - utan rädsla för en attack - tack vare att hon tidigare varit deras flockmamma. Ser man henne på Youtube med schimpanserna måste man ha ett hjärta av sten om man ansett att hon varit inkompetent att hjälpa till. En schimpans glömmer inte en som levt med dem i 30 år. Det har dessutom framkommit att schimpanser inte är svåra att locka in med skickliga erfarna skötare.

Ledningen anser sig gjort rätt med skjutningen trots att de inte ens prövat att ta det lugnt och vänta ett par timmar, möjligen med vakter runt själva parken.

De avfärdade bedövningspilar med motiveringen att det var för svårt, samt att de inte ville ta in det i sin tankevärld att en schimpans möjligen är rädd och vek i 17 minusgrader och att sannolikheten var minimal att de skulle bita ihjäl folk i detta utsatta läge, där de troligen var livrädda.

Krisutbildning verkar inte ha varit högt prioriterat

Istället för att se alla möjligheter blev det endast ett katastroftänk utan dess like. De bestämde sig för att alla andra alternativ var omöjliga och att mänskligt liv skulle räddas och samtalade med experter på Kolmården. Furuvikschefen och skötarna kanske fick panik, plus att ingen kanske hade tränats i hur man tar det lugnt och agera i ett sådant läge.

Annons

Annons

Bristen ligger kanske högre upp i ledningen. Träning med djur och krisutbildning verkar inte ha varit högt prioriterat och det är inte skötarnas fel. Jag hoppas innerligt att utredningen ger dessa varelser en upprättelse och att personalen får hjälp med detta trauma. De fick möjligen inte den undervisning som behövdes inför en händelse som denna, men det var ett kapitalt misstag att skjuta schimpanserna.

Om utredningen visar att det ändå var rätt beslut, så kommer Sveriges rykte som ett djurälskande land gå i botten.     

Martin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan