Annons

Annons

Annons

Säter

Läsartext
Cafégäster fick höra om Amazonas regnskog

Detta är en läsartext.

Marita och Anders Johansson visade bilder och berättade från en resa till Brasilien på SPF Tuna- Säters cafémöte. De berättade om landets historia, politik och natur. Brasilien är ett stort land, nästan lika stort som hela Europa. För att ta sig någonstans inom landet, så var det flyg som gällde. Det tog två, tre timmar i luften mellan platserna som besöktes. Resan började i Rio de Janeiro och fortsatte till Iguazo och Paranafloden. Där besöktes världens näst största vattenkraftverk och ett av de största vattenfallen som finns.

Annons

Annons

Marita och Anders Johansson berättade om sin resa till Brasilien på SPF Tuna- Säters cafémöte. Foto Gunnar Olsson

Sedan besöktes Pantanal och världens största våtmarksområde med rikt djurliv i luften, vattnet och på land.

Nästa stopp blev huvudstaden Brasilia, i dagarna känd för kravaller i samband med presidentval. Brasilia är en modern stad med många präktiga byggnader.

Nästa stad, Salvador do Bahia, var landets första huvudstad och blev känd för slavhandel, hit kom flera miljoner slavar från Västafrika.

Mitt i Amazonas regnskog ligger Manaus vid Amazonfloden som trafikeras av atlantgående fartyg. Det är 150 mil till Atlanten. Det finns inga vägar hit, nu är det flyg eller båt. Här gjorde Marita och Anders en egen resa några dagar med bil och båt ut i byar för att se hur människor lever.

Efter föreläsningen avtackades de med en varm applåd för en spännande berättelse och fina bilder.

Text Gunnar Olsson

Fågeln heter Toco Toucan.

Bild: Anders Johansson

Annons

Kapybora, en jätteråtta.

Bild: Anders Johansson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan