Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Sverige har en Natominister istället för en utrikesminister

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Det börjar bli riktigt kämpigt att vara svensk. Den högerregering vi har anstränger sig hårt för att sänka Sveriges rykte i världen på område efter område. I klimat- och miljöpolitiken går Sverige inte längre i täten. Vi hör till de slöaste när det gäller att få fram ett fungerande elstöd och regeringen vill rentav strängt sekretessbelägga vilka som får hur mycket av stödet för att inte störa någon swimmingpoolägare. Som om det inte räckte finns det grundläggande eländet med att den svenska minoritetsregeringen är helt beroende av stöd från ett parti med nazistiska rötter, vilket med rätta chockat många i omvärlden.

Sverige är på väg att bli en internationell pinsamhet.

Annons

Ändå är det mest upprörande i detta att vi har en utrikesminister som helt enkelt slutit ögon och öron för det förtyck Erdogan utövar i Turkiet, av oppositionella politiker och av kurder.

Annons

Utrikesminister eller Natominister Billström?

Bild: Henrik Montgomery/TT

Då har jag ännu inte ens nämnt alla turerna kring det svenska Natomedlemskapet. Att Sverige kryper inför den turkiske autokraten Erdogan får till och med många Natoanhängare att rodna. Regeringens reaktioner på den Erdogandocka som hängdes ut av en kurdisk aktionsgrupp uppocner utanför Stadshuset i Stockholm bekräftar ytterligare bilden av en nation som fått allt svårare problem med det som brukar kallas värdegrunden. Ty när utrikesministern i hårda ordalag fördömer aktionen så nämner han inte yttrandefriheten med ett ord. Det enda han bryr sig om är att Natomedlemskapet försvåras.

Sverige har ingen utrikesminister. Vi har en överkänslig Natominister som utrikesminister. Eller så har vi på denna post är en usel konstrecensent från anno dazumal som reagerar så som makthavare och ordningspolis gjorde för ett halvsekel sedan.

I Expressen kunde häromdagen konstnären Carl Johan De Geer berätta om hur hans grafiska blad som skändade flaggan 1967 beslagstogs av polisen och brändes. En stiliserad svensk flagga pryddes med ordet ”kuken” och han uppmanade folk att vara onationella och svika fosterlandet. Han hade reagerat på några studenter som viftade med svenska flaggor mot en Vietnamdemonstration.

Annons

Annons

De Geers satiriska verk var då inte tillåtet, men blev det snart. Utrikesminister Billströms konservativa själ har inte hunnit ifatt den nya lagstiftning som kom där skändandet av nationella symboler blev tillåtet. Dessutom har vi just en situation där nationell enighet är på väg att bli det överordnade värdet, vilket syntes på Folk och Försvars möte i Sälen. Att vägra se att bara militära lösningar finns på problemen är nästan på väg att stämplas som landsförräderi.

Ändå är det mest upprörande i detta att vi har en utrikesminister som helt enkelt slutit ögon och öron för det förtyck Erdogan utövar i Turkiet, av oppositionella politiker och av kurder. Han tycks överhuvudtaget inte kunna ta in att aktionen med dockan är en förtvivlad protest mot mänskligt lidande, inte minst i turkiska fängelser. Det är den lomhördheten och blindheten som faktiskt stör mig allra mest.

Man får vara tacksam för att i alla fall Liberalernas Johan Pehrson anser att det är självklart att yttrandefriheten gäller. Frågan är bara vad Billström och Pehrson säger till varandra på regeringsmötena. Blänger de på varandra? Jag hoppas det. Genom varje liten spricka i den regeringen kanske lite ljus kan sippra.

Från åklagarhåll har det nu kommit besked om att ingen förundersökning om förtal ska inledas om dock-aktionen. Inget brott har begåtts. Bra, då är det klarlagt. Nu återstår bara Erdogans brott mot demokratiska fri- och rättigheter.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan