Annons

Annons

Annons

Peter Hultqvist

ledare socialdemokratiskBorlänge

Peter Hultqvist
Angiverisamhälle - nej tack!

Krönika

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Det är många år sedan nu. Jag var kommunalråd i Borlänge. I en av Borlänges byar fanns en gömd flyktingfamilj. Allt var omgärdat av säkerhet och hemlighet. Men det var många som hjälpte dem på olika sätt. De saknade de nödvändiga papper som krävdes och hotades av utvisning från Sverige.

Jag träffade dem i sakristian i Stora Tuna Kyrka. De berättade om sitt liv, varför de flytt från förföljelse och varför de ville stanna i Sverige. Självklart hör detta till de möten som etsar sig fast i minnet. Deras steg i livet var ett livsviktigt vägval. Och de såg ingen återvändo.

Tiden gick. Det var en advokat inblandad och många frivilliga krafter. Till sist fick de uppehållstillstånd. När beslutet kom inbjöds till en stor fest. Glädjen var stor. De blev så småningom svenska medborgare, lärde sig svenska, fick arbete och barnen är idag vuxna och har tagit tillvara det som svenskt utbildningssystem kan ge.

Annons

Annons

Till och från stöter jag ihop med dem i Borlänge. Det finns en värme i dessa möten. Skulle jag ha smugit iväg från mötet i sakristian och ringt migrationsverket eller polisen? Skulle jag känt mig tvungen att som en ”medborgerlig plikt” anmäla dem?

Skylt för Polismyndigheten, dit den som bör ange en flykting kan komma att behöva höra av sig om lag om det stiftas. Foto: Jeppe Gustafsson / TT.

Bild: Jeppe Gustafsson/TT

Skulle det sedan under mer eller mindre sunkiga former ha rullats upp en kedja av kontakter som till slut lett fram till deras ”gömställe”? Nej, aldrig!

Att delta i ett angiveri av detta slag skulle känts mycket smutsigt. Därför är de protester som nu sjukvårdspersonal, lärare, bibliotekarier och andra riktar mot SD-högerregeringens avtal om att utreda anmälningsplikt för den som i arbetet möter personer som kan misstänkas sakna uppehållstillstånd fullt berättigade.

De vill fortsätta göra sitt jobb som professionella. Att fokusera på sin egen yrkesuppgift som handlar om att lära ut eller vårda är det viktiga. Här har under mycket lång tid en yrkesetik utvecklats där ett av staten organiserat angiveri inte hör hemma.

I Sverige som rättsstat har det fungerat så att polisen sköter sin uppgift. Domstolarna sin. Något krav på angiveri har aldrig funnits då det betraktats som något som hör hemma i auktoritära stater. Beträder en stat den vägen så ligger det nära till hands att angiveriet stegvis byggs ut. Det börjar i liten skala för att sedan expandera.

Annons

DDR, Sovjetunionen och Nazityskland är exempel på stater som genomsyrats av angiverikultur. När förslag om ”angiveri” ploppar upp ovan vattenlinjen så är det lika bra att av tydlighetsskäl dra ut tangenten ordentligt

Annons

Den här typen av system öppnar också för att tisslet och tasslet, den ogrundade misstänksamheten och skvallermentaliteten får en roll. Om detta genomförs så vävs angiveriet som metod in i svenska samhällsinstitutioner. Yrkesroller förändras och ett auktoritärt tänkande planteras. Så ska det inte vara i en demokrati och en rättsstat.

Bara det faktum att detta nu ska utredas visar hur vekryggade den traditionella högern varit i förhandlingarna med de högerextrema inom SD.

DDR, Sovjetunionen och Nazityskland är exempel på stater som genomsyrats av angiverikultur. När förslag om ”angiveri” ploppar upp ovan vattenlinjen så är det lika bra att av tydlighetsskäl dra ut tangenten ordentligt och visa konsekvenserna i dess yttersta vidd.

Den av SD fjärrstyrda högerregeringen ska inte kunna gömma sig bakom lugnt tonfall, några byråkratiska formuleringar, besked om en utredning och att kvarnarna sedan mal på och plötsligt sitter vi där med en lagstiftning som radikalt ändrar andan i både skolan och sjukvården.

Jag ångrar inte en sekund att jag aldrig anmälde flyktingfamiljen i Stora Tuna kyrka!

Peter Hultqvist (S). Foto: Christine Olsson / TT.

Bild: Christine Olsson/TT

Peter Hultqvist

Riksdagsledamot (S)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan