Annons

Annons

Annons

Läsartext
Fin tomte-tradition i Grycksbo

Detta är en läsartext.

Grycksbotomtarna och stjärngossarna vid Nisserska parken.

Bild: Läsarbild

Annons

Söndag 15 januari anordnade hembygdsföreningen Grycksbo Gille den traditionella julgransutdansningen i Nisserska parken i Grycksbo.

De två senaste åren har det inte varit något firande på grund av pandemin, men i år var det äntligen dags igen. Besökarna möttes av ett fackeltåg med Grycksbotomtarna och stjärngossarna. Trotjänaren, hästen Sigvard med kusken Ur Tomas Nilsson, drog släden med godissäckarna. Gillets ordförande Marita Trygg hälsade de många grycksboborna som slutit upp välkomna och berättade lite om traditionerna med julgransutdansningen och stjärngossevandringen på samhället.

Annons

Annons

Den första stjärngossevandringen i Grycksbo ägde rum redan 1910 och julgransutdansningen sträcker sig sedan 1931. Kent Blom, pappersbrukets nye vd, höll ett uppskattat tal där han summerade det gångna året för bruket samt planer och framtidsutsikter för 2023. Efter detta sjöng stjärngossarna, bestående av barn från rycksboskolans mellanstadium, sina traditionella sånger.

Därefter blev det dans kring granen. Kvällen avslutades med att de många grycksbotomtarna delade ut godispåsar till alla barn.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan