Annons

Annons

Annons

Insändare
Nya lagar för utsatta barn och unga behövs

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Att barn och unga som omhändertas eller placeras i fosterhem/liknande ofta inte får det fina omhändertagande de behöver, är solklart. En del förlorar livet då deras hälsa sviktar och ingen bryr sig om ytan är putsad i familjehemmet. Detta är en stor skam för vårt Sverige, som vi gärna vill ska vara föregångare.

I riskanalysen borde man tänka på hur barnet kommer att må som vuxen. Barnet ska förberedas för ett fint vuxenliv, med goda vanor och lära sig att lyssna på sina känslor. Få ett stabilt "jag"- ett tryggt inre. Att lära sig att han eller hon betyder någonting och är en viktig person.

Ska pengastödet tas bort som betalas ut till den som vill ta hand om ett barn? Ja, absolut. Ingen ska kunna sko sig på att ta hand om ett barn i nöd. De allra flesta styrs av pengar nuförtiden. Det är ett sjukt samhälle.

Annons

Annons

Ingen ska kunna sko sig på att ta hand om ett barn i nöd. De allra flesta styrs av pengar nuförtiden. Det är ett sjukt samhälle

Det sjuka är inte att spara till pensionen eller annat. Det sjuka är att man hela tiden blickar mot ställen där man kan tjäna en slant och inte är så nogräknad med annat. Och en del är rasande kunniga.

Ingen ska kunna sko sig på att ta hand om ett barn i nöd. Ta bort allt ekonomiskt bidrag och pröva noga de som vill ta hand om ett barn en begränsad tid.

Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

I sig kan pengar göra att man kan göra något man drömt om eller vill förverkliga. Och ingen ska döma en annan för hur den använder sina slantar. Oavsett. Den fria viljan är viktig och att kunna renovera, åka jorden runt eller köpa märkeskläder och ha partyn kan nog vara roligt och berikande. Man väljer själv.

Men... pengar som betalas ut av staten i syfte att ge stöd och skydd åt ett barn är speciella "barnpengar"! De borde gå enbart till barnens uppbyggelse. Dessa pengar skulle istället gå till vår kommunala skola och fritidsaktiviteter för barn och tonåringar. Att anställa fler pedagoger och fritidsledare runt skolan. Köpa in böcker och lära alla barn att skriva innan de går ut skolan och att hantera livet. Vad innebär det att hantera livet?

De statliga pengarna borde i högre grad användas förebyggande. Man kan undra hur kompetensen ser ut som sitter inom Socialtjänstens väggar.

Annons

Hitta nya metoder att hjälpa barnen utan att förstöra deras framtid. Annars kan det bli så illa, att barnen avlider av någon orsak då de placeras. En del kommer aldrig ur instutions-cykeln, säkert är det så. En dag ska de utsatta barnen få egna barn, arbeten och kunna bli bra samhällsmedborgare. Det är detta man ska ha i åtanke när man hjälper barnen; deras framtid.  Så ta bort allt ekonomiskt bidrag och pröva noga de som vill ta hand om ett barn en begränsad tid.

Annons

Genom att satsa enorma resurser på skolans sfär och fritidsaktiviteter stärks barnen. Det bildar nätverk av lärare, fritidsledare/liknande, föräldrar och en massa andra som vurmar för barnen.  Och alla skolor ska ha samma möjligheter. Från norr till söder. Det kan till och med hända att många bråkstakar som annars skulle hamnat i kriminalitet, får så pass bra stöd i skolan och på fritiden att de klarar av att skapa sig en dräglig framtid.

Genom att vara inbjudande mot alla föräldrar/familjer i grundskolan, och skapa ärligt menade band och vänskapsrelationer -detta är nyckeln- kommer alla att må bättre.

En del lärare har attityder mot samhällsgrupper som de inte känner till. Man pratar olika språk. Precis som en ung läkare i tredje generationen kan ha svårt att förstå en medelålders individ i ett socio-ekonomiskt lägre område, kan en lärare inte fatta hur en ensamstående förälder från ett avlägset land faktiskt har det i vardagen.

Kommunikation är vi ofta dåliga på. Oavsett om det sker på internet eller mellan fyra ögon. Det vittnar barnens och ungdomars mående om. Vi vuxna har totala ansvaret!

"2023"

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan