Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Kärnkraft, ekonomi och avtackning av Annie Lööf

Partiledardebatten i riksdagen

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Kärnkraft och el kom att dominera i partiledardebatten i riksdagen. Statsminister Ulf Kristersson (M) inledde anförandena med att berömma sig själv för regeringens åtgärder, exempelvis att ha "sänkt skatten på bensin för två veckor sedan", vilket bara varade en dag och var med 14 öre per liter.

Att regeringen har "stabil majoritet" stämmer bara för budgeten och de frågor den är överens med SD om. Kristersson sade sig ändå öppna för en bredare majoritet än "våra fyra partier" på tre "distinkta" områden: migrationen, elförsörjningen och rättsområdet.

Det är S som Kristersson riktade inbjudan till. Men den är med armbågen för han vill inte ha förhandlingar, exempelvis om energipolitiken, utan vill att S ska stödja det hans regering vill genomföra på de tre områdena. Men det har S inte intresse av. S vill ha förhandlingar i så fall, och om energipolitiken gäller det då även villkoren för vindkraft och särskilt havsbaserad sådan.

Annons

Annons

Centerpartiets avgående partiledare Annie Lööf avtackas av statsminister Ulf Kristersson (M) under partiledardebatten i riksdagen.

Bild: Fredrik Sandberg / TT.

Magdalena Andersson (S) talade om respekt i olika avseenden. För de yngre gäller det att lösa klimatkrisen. Och respekt i att hålla vallöften, vilket inte regeringens partier gjort på områden som om sänkta bränslepriser, lägre amorteringskrav och elstöd från 1 november. Andersson lyfte fram de ekonomiska frågorna och att regeringsunderlagets partier inte genomfört det som de lovade i valet. Ekonomin är ju pressad för många nu. Att regeringen prioriterade att sänka skatten för de med höga inkomster framhöll Andersson. Att sätta frågor om ekonomi och rättvisa i centrum är rätt av S.

Jimmie Åkesson (SD) målade upp en bild av Sverige som världens sociala samvete och kritiserade det. Klimatpolitiken har blivit en börda för folk i Sverige, migrationspolitiken har slitit sönder landet och det rår alla andra partier för, sa han. Där fick regeringspartierna sig en känga från SD.

Han lade till att skattepengar ska gå till Sverige och inte "betalas till världens alla hörn". Ett populistiskt och nationalistiskt budskap. Kärnkraft ska byggas, inte avvecklas, sa Åkesson också. Ett budskap som ett populistiskt parti kan ha i dag lättare än på Harrisburgs och Tjernobyls 70- och 80-tal.

Nooshi Dadgostar (V) siktade in sig på regeringens snålaste, senaste elkompensationen i EU. Att Sverige exporterar mest el i Europa och producerar mer el än vi behöver framhöll V-ledaren också och fokuserade på elprisreglering i Sverige för att få ned elpriserna.

Annons

Annons

Det roliga var att Busch själv innan valet ofta beskyllde S-ledda regeringen för olika negativa saker, men tycker nu att politiker inte ska skylla negativa saker på regeringen när hon själv sitter i den.

C-ledaren Annie Lööf gjorde sin sista partiledardebatt och gick igenom sådant som hon var nöjd med att ha åstadkommit under sin tid som riksdagsledamot, minister och partiledare. Rörande det fanns bland annat ett sänkt skattetryck med fyra procentenheter under åren i alliansregeringen. Där framkom hennes högerliggande politik i ekonomiska frågor. Senare i debatten avtackades Lööf med berömmande ord och gåvor från de andra partiledarna.

Ebba Busch (KD) sa att ingen som lyssnar är betjänt av ett "blamegame". Då skrattade tydligen Magdalena Andersson till där hon satt i sin riksdagsplats. Busch sa då, likt en lärare från katedern till en elev: "kan vi ta det efteråt så kan du berätta vad som var så roligt". Det roliga var att Busch själv innan valet ofta beskyllde S-ledda regeringen för olika negativa saker, men tycker nu att politiker inte ska skylla negativa saker på regeringen när hon själv sitter i den.

Märta Stenevi (MP) påtalade att de tre partierna i regeringen hade gjort dåliga valresultat. Hur kommer det sig då att de kan regera? Jo, det gör de på SD:s nåder. Och regerar gör de med en budget som ökar utsläppen.

Annons

Johan Pehrson (L) höll sitt anförande sist. Även han uppehöll sig vid energifrågan. Det närmaste en annan profilering han kom var klassiska L-profilfrågan skolan. Men det hjälpte nog inte L-profilen nämnvärt.

Säkerhetspolitik uteblev nästan helt, trots kriget i Ukraina, Natoansökan och upphängda dockan föreställandes Turkiets president. Partiledarna gjorde nog bedömningen att frågor om ekonomi och energi ligger väljarna närmare om hjärtat eller snarare plånboken.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan