Annons

Annons

Annons

Insändare
Dags att USA ifrågasätter Turkiets solidaritet mot väst

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Natos syfte är att bli så starka som möjligt för att skydda medlemsländerna från angrepp. När Turkiet stoppar Sveriges medlemskap med påståenden att vi är en fristad för terrorister samtidigt som Erdogan inte tar ställning mot Ryssland och deras terror mot Ukraina, då kan man med fog undra om sanningen är att Erdogan går armkrok med Putin.

Man kan med fog undra om Erdogan går armkrok med Putin, skriver debattören.

Bild: AP

Annons

Annons

Då kan man med fog undra om sanningen är att Erdogan går armkrok med Putin

Turkiet säger sig vara neutralt i konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Varför försökte en Natomedlem som Turkiet inta en neutral hållning mellan Ryssland och Ukraina när Putin inlett den största militära offensiven sedan andra världskriget mot Ukraina?

Ukraina är också Turkiets granne, och som Turkiet har nära militära och ekonomiska förbindelser med. Turkiet har gradvis avvikit från sin västerländska inriktning. Turkiet och Ryssland rök ihop diplomatiskt efter att Turkiet sköt ner ett ryskt plan vid gränsen mot Syrien, ländernas ledare har ändå snabbt funnit varandra efter krisen, och Ryssland lånar Turkiet pengar för köp av ryska luftvärnsmissiler till ett värde av cirka 20 miljarder kronor. Det ledde i sin tur till att USA ställde in Turkiets planerade inköp av det amerikanska stridsplanet F-35.

Är Erdogans krav på Sverige bara ett spel för galleriet, i syfte att (efter ryska påtryckningar?) förhala att Nato får ett starkare försvar mot Rysslands försök att med militära maktmedel vidga sina gränser?

Är det dags för USA att på allvar ifrågasätta Turkiets solidaritet mot väst och flytta sina utplacerade kärnvapen i Turkiet till ett annat land?

Stig Wiklund Pensionär

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan