Annons

Annons

Annons

Malung

Läsartext
Brandinformation och underhållning när PRO Malung hade träff

Detta är en läsartext.

PRO:s ordförande Bengt Albertsson hälsade 35 medlemmar välkomna till vårens första träff, och till Magnus Östlund som är räddningschef i Malung-Sälens kommun, samt till Solskensorkestern.

Magnus Östlund berättade att han tidigare varit bosatt i Värmland och hans yrke har varit skogsarbetare, ambulansförare och nu chef för den viktiga rollen som ansvarig för räddningsverksamheten i vår kommun. Vi välkomnar Magnus som även har flyttat med sin familj till vår kommun.

Det finns räddningsstationer i Malung-Transtrand-Sälen och ett brandvärn i Tyngsjö. Vi är en lång kommun och tidvis stor befolkning i Sälen området därför planeras det för en ny brandstation i Sälen. Vi tillhör Räddningsregion Bergslagen och det är bra för kommunen det underlättar och ger stöd vid större händelser. Det är cirka 8 personer heltidsanställda och 18 deltidsbrandmän i Malung och alltid någon som har ansvaret dygnet runt. Det har varit 227 utryckningar och inspektion av 700 bygglov under 2022 i kommunen. Det är cirka 80 personer som omkommer i bränder varje år i Sverige.

Annons

Annons

Det är viktigt att veta hur man ska handla; Rädda-Varna-Ringa-Släck. Vi har inget VMA (viktigt meddelande till allmänheten) men det är på gång och det finns skyddsrum i Vårdcentralen.

De flesta bränder börjar i köket och man ska ha säkerhetstimer vid spisen, brandvarnare, brandsläckare och säkerhetsfilt för att klara sig om det händer. Det finns även en del andra hjälpmedel för de som har funktionshinder, hörsel eller synnedsättningar.

Magnus Östlund tackades för viktig information med applåd och blomma.

Naturligtvis serverades kaffe och hembakat bröd samt lottdragning.

När det är mulet och halkigt ute så är det trevligt med underhållning av Solskensorkestern som bestod av Christer Busk Malung- Inge Persson Yttermalung- Torsten Lissel Sillerö samt Bo Olsson Sillerö.

Kvartetten började med Jag vill bo i en by nära skogen följt av Mosippan av Roland Cedermark. Sedan blev det Gunnar Vägman av Dan Andersson tänk Dan som var så duktig på att skriva visor fick aldrig sin Anna därför att han var för fattig att gifta sig.

Deltagarna fick lyssna till det gamla skillingtrycket I det fattiga torpet på näset följt av Balladen om Den blå baskern. Så hjälptes vi åt med att sjunga I natt jag drömde av Cornelis Vreeswijk och vi drömmer om att Ukrainas folk ska bli befriade från objudna soldater.

Annons

Ett av Vikingarnas paradnummer Ljus och värme strömmade emot oss följt av En sliten grimma, Jag väntar vid min mila, Jag vill ha en egen måne, Syndalsvisan.

Sång och musikstunden avslutades med att Bo Olsson sjöng om Torstens sång, lite ekivok men väldigt rolig.

Grabbarna avtackades med stor applåd och blomster.

Solskensorkestern med Christer Busk Malung, Inge Persson Yttermalung, Torsten Lissel Sillerö, samt Bo Olsson Sillerö, bjöd på fin musik.

Bild: Privat

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan