Annons

Annons

Annons

Debatt
Äldreomsorgen fungerar inte längre

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En stressad undersköterska kör av vägen med hemtjänstbilen. På ett äldreboende ber de två anställda som utgör nattpersonalen en stilla bön att natten blir lugn för de femtio boende. På ett annat tvingas personalen prioritera bort blöjbyten, hinner inte svara på larm och får rådet att låsa in sig om någon utåtagerande boende dyker upp. Slutsatsen är självklar: Det här funkar inte. De senaste åren har medlemmar i Kommunal över hela landet slagit larm om den kroniska underbemanningen i vården och omsorgen. Och när Ivo gjort inspektioner har de bekräftat personalens bild.

Det är i elfte timmen, men det går fortfarande att rädda äldreomsorgen genom att lyssna på de anställda.

Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Annons

Varje gång det brister i bemanningen misslyckas samhället att uppfylla sitt löfte. Konsekvenserna kan bli allt ifrån att äldre inte kommer ut på promenader till att de inte får blöjor bytta eller hjälp när de fallit och slagit sig. Personalen rusar så fort de kan under arbetspasset och plågas av samvetsstress när det är över. Situationen har lyfts många gånger. Medlemmarna i Kommunal har förklarat: underbemanningen leder till ohälsa och sjukdom för de anställda, och utgör en risk för de äldre. Men när inget händer börjar personalen att se sig om efter andra jobb. Även den som älskar att jobba med människor kan till slut känna att priset blivit för högt. Att köra truck framstår plötsligt som en utväg - industrin lockar med bättre löner och villkor.

Annons

Även den som älskar att jobba med människor kan till slut känna att priset blivit för högt

Det är inte kvantmekanik vi snackar om här, utan vanligt sunt förnuft. Arbetsgivaren måste bemanna utifrån de äldres behov.

Tyvärr verkar det som att många kommuner inte klarar det ansvaret, trots att det tidvis skjutits till extra resurser. Kommunal har visat att det är vanligt att kommuner hävdar att det saknas personal att anställa, samtidigt som de hellre LAS:ar ut visstidsanställda än att erbjuda dem fast jobb. Det behövs verktyg som tvingar kommunerna att prioritera rätt. Det behövs nationella riktlinjer för bemanningen, och det ska vara kännbart när de inte följs.

Det är i elfte timmen, men det går fortfarande att rädda äldreomsorgen genom att lyssna på de anställda

Annons

Här är Kommunals lösningar för att få bemanningen att fungera:

- Sätt nationella bemanningsriktlinjer för äldreomsorgen

För att de som jobbar i äldreomsorgen ska orka och vilja stanna kvar behöver de fler kollegor. Dessutom innebär den demografiska utvecklingen och pensionsavgångarna att många fler behöver anställas de närmaste åren. En orimlig arbetsbelastning är ingen rekryteringsmagnet.

- Bort med minutstyrningen i hemtjänsten

För det första är det omöjligt att sätta en exakt modell på hur många minuter det tar att hjälpa en äldre människa att till exempel duscha. För det andra ett nedvärderande av personalens kompetens, och för det tredje är det inhumant.

Annons

- Satsa på befintlig personal så att de vill stanna

Den statliga satsningen Äldreomsorgslyftet erbjuder vidareutbildning på betald arbetstid. Tusentals anställda har påbörjat utbildningar för att skaffa sig rätt kompetens eller yrkesutveckling. Det är mycket värdefullt för individen, och stärker kvaliteten i verksamheten. Förläng den här satsningen i tio år till!

Alla som har makten över välfärden har möjlighet att prioritera om, och göra rätt. Det går att avskaffa minutstyrningen i hemtjänsten, bevis finns på flera orter. Och kommuner som kritiserades av Ivo rättade skyndsamt till sin nattbemanning. Det är i elfte timmen, men det går fortfarande att rädda äldreomsorgen genom att lyssna på de anställda. Kommunal tänker inte vänta på att arbetsgivarna agerar – nu vässar vi hela vår organisation att slå larm varje arbetspass där bemanningen brister.

Malin Ragnegård

Förbundsordförande, Kommunal

Malin Ragnegård Förbundsordförande, Kommunal

Bild: Sören Andersson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan