Annons

Annons

Annons

Debatt
Det är bra att gå in i en lågkonjunktur

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Göran Greider skriver i sin ledare den 19 januari 2023 att det behövs en ”generaldebatt” om ett större skatteuttag för att klara alla brister som vi har i välfärden. Ja, det behövs verkligen  en generaldebatt bland politiker och allmänhet, hur vi ska använda våra resurser.

Vi är alla, mer eller mindre, slavar under ett ekonomiskt system som hela tiden kräver mer tillväxt. Vi strävar hela tiden efter mer och mer. Vi vill ha högre lön för vår arbetsinsats och vi vill ha mer prylar och ett ännu bekvämare liv. Det är egenskaper som har sin grund i våra gener. Dom är nödvändiga för vår överlevnad. Dom som samlat på sig tillräckligt med resurser överlever i en krissituation. 

De arter som inte har dessa egenskaper i tillräcklig mängd har försvunnit under evolutionens gång. Men, vår egoistiska, kapitalistiska livsstil håller nu på att bli offer för sina egna framsteg. Vår ohämmade konsumtion av till exempel kläder och prylar, medför även stora miljöproblem. Det kan bli för mycket utav allt!

Annons

Annons

Vacker natur är en värdefull resurs.

Bild: Stig Johansson

Det är bra att vi nu går in i en lågkonjunktur. En lågkonjunktur är det bästa som kan ske, för en bättre miljö. I en lågkonjunktur måste vi lära oss att sluta slösa på olika resurser. Vi sänker innetemperaturen och tjänar 5 procent per grad. Vi planerar våra inköp och åker inte in till stan för att köpa en liter mjölk. Vi slänger inte mat som blivit över och så vidare. Vi lär oss att hushålla bättre med våra resurser.

Många människor, sysslar idag med helt onödiga eller rent av destruktiva verksamheter

I Sverige finns olika typer av resurser. Det finns naturresurser som skog och malm och det finns den sammanlagda arbetsförmågan hos vår befolkning. Det är politikernas uppgift att styra, så att befolkningens arbetsförmåga används på bästa sätt.

Resurserna ska naturligtvis användas för att bygga ett hållbart samhälle med bästa livskvalité för alla medborgare. Idag används landets samlade arbetsförmåga, till största delen, för att skapa största möjliga vinst åt kapitalisterna. Välfärden, skolan och vården skulle bättre behöva den arbetsförmågan.

Annons

Många människor sysslar idag med helt onödiga eller rent av destruktiva verksamheter.  Reklamindustrin är ett sådant exempel. Genom att återinföra reklamskatten skulle man kunna begränsa denna verksamhet. Det skulle dels minska onödig konsumtion, dels frigöra arbetskraft som bättre behövs inom välfärdssektorn.

Vi ska naturligtvis inte avskaffa kapitalismen genom någon kommunistisk revolution, men vi behöver verkligen tänka efter hur vi disponerar våra resurser.

Stig Johansson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan