Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Har alla blivit tokiga? (Del 2)

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Det är full fart med alla högljudda konflikter i svensk politik – och samtidigt står allt liksom stilla.

Jimmie Åkesson skäller på statsministern i den regering man är garantin för. Statsminister Kristersson skäller på både dem som hängde upp Erdogandockan och på den galne provokatören Paludan som brände Koranen och utrikesminister Billström verkar tycka att den svenska Natoansökan är viktigare än yttrandefriheten.

Svensk politik är nu extremt högljudd och inbjuder till allehanda sarkastiska kommentarer – men allt står egentligen fantastiskt stilla.

Min katt begrundar svensk politik med beundransvärt lugn. Foto: Göran Greider.

Annons

Annons

Samtidigt koncentrerar sig den socialdemokratiska oppositionen på statssekreterare PM Nilssons ålfiske men ligger lågt i Natofrågan där enighet över blockgränsen verkar vara det viktigaste av allt. Men är det förresten inte ur oppositionens synvinkel bättre att den lagöverträdande ålfiskaren sitter kvar och tynger ner en regering som säger sig bekämpa brott med alla medel? Och skulle han rentav bli dömd för artskyddsbrott och få ett litet fängelsestraff, kanske justitiedepartementet kan ha nytta av PM Nilssons fängelserfarenheter?

Svensk politisk debatt är nu extremt högljudd och inbjuder till allehanda sarkastiska kommentarer – men allt står egentligen fantastiskt stilla:

Lågkonjunktur och sämre levnadsvillkor drabbar nu hårt de som har det dåligt ställt, men det är inte riktigt på kartan.

Massarbetslösheten består och omöjliggör bred integration och lär öka men diskuteras inte.

Klimatfrågans väckarklocka tickar mot domedagen men en filt har kastats över den av såväl klimatministern som energiministern för att ingen ska höra tickandet och samtidigt skärs det ned på pengar till naturvård.

Skjutningarna och sprängningarna når svindlande höjder, men jag hör inte mycket om några rejäla och konkreta satsningar på de förebyggande åtgärder som måste till för att rädda minderåriga barn från gängverksamheten.

Annons

I Dalarna har region Dalarna velat sparka en klimatengagerad biträdande smittskyddsläkare. Man får vara glad över att Greta Thunberg inte är anställd som vårdbiträde i regionen – då skulle världen ha berövats en av sina viktigaste rebeller.

Jag skrev för ett år sedan en ledare med rubriken Har alla blivit tokiga – och den rubriken känns mycket aktuell.

Det var allt för idag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan