Annons

Annons

Annons

Insändare
Tron på framtiden och misstron mot överheten

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Min far var flykting från Hitlertyskland, min mor växte upp i den unga arbetarrörelsen. Jag fick med mig pacifismen, antimilitarismen, tron på framtiden – och misstroendet mot överheten.

Hela mitt liv har jag arbetat för rättvisa, demokrati och fred och tyckt det var roligt och spännande. Mitt liv har förutom jobb, familj och barn fyllts av Vietnamrörelse, fackföreningar, miljö, djur och natur.

Annons

Vi har hållit fred med våra grannar i över två hundra år, vi tror på människors lika värde, på fred och samarbete för allas bästa. Men nu känns det som att vi matas med systematisk propaganda för kommande krig.

Bild: TT

Vad har jag åstadkommit? Det har väl gått sådär – inte kan jag säga att världen har blivit så mycket bättre eller att människor har blivit så mycket lyckligare. Men jag har känt en trygg svensk identitet: Vi har hållit fred med våra grannar i över två hundra år, vi tror på människors lika värde, på fred och samarbete för allas bästa. Jag har känt mig respekterad för vad jag gjort och tyckt och har känt solidaritet med Sverige och stolthet över vårt land. Men nu gungar det under fötterna mina.

Annons

Har samhällstopparna gått på omskolningskurs eller ramlat ner i en hjärntvätt?

Jag som jobbat inom FN-rörelsen i femton år med fredsfrågor får höra att mitt engagemang stödjer Putins krig och att kritiken mot svensk Nato-anslutning gör mig till säkerhetsrisk.

När det gäller Ukrainakriget sägs från högsta ort att mera vapen till Ukraina ger snabbare fred och att Natos kärnvapen ska ge Sverige trygghet.

Vad är det som har hänt? Har samhällstopparna gått på omskolningskurs eller ramlat ner i en hjärntvätt? Jag vill att det här kriget (och alla andra) ska stoppas och stridsfrågorna lösas i förhandlingar. Krigen göder bara krigsindustrin och dödar människorna.

Men nu känns det som att vi matas med systematisk propaganda för kommande krig.

Annons

Jag känner mig inte solidarisk med Sverige längre, bara solidarisk med alla dom människor som drabbas av detta systematiska massmord och allt elände som kriget ställer till med. Och jag vill att fredsfrågan ska diskuteras och få ta plats och att människor som kräver fred inte ska förlöjligas och trakasseras. Alla vi som vill att världen ska överleva måste hjälpas åt att få till stånd fred i Ukraina!

Helge Sonntag, Sågmyra

Helge Sonntag.

Bild: Johanni Sandén, Arkivbild

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan