”Arbete ger frihet" lyder devisen på den skylt som satt vid ingången in till koncentrationslägret. Istället för det planerade tyska mönstersamhället, försörjt av tvångsarbetande ”undermänniskor”, utvecklades Auschwitz snart till förintelsens huvudstad.

Antisemitismen finns ännu i dag, dryga 70 år efter förintelsen. Historien får aldrig upprepas, därför ska det debatteras.
Bild: Matthias Schrader/TT
Annons
Annons
Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation för att minnas datumet när förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. Och detta vill vi i Medborgerlig Samling Falun (MED) påminna om.
Förintelsen är ett skrämmande exempel på vad som kan hända om vi inte håller debatten om demokrati och människors lika värde vid liv.
Förintelsen är ett skrämmande exempel på vad som kan hända om vi inte håller debatten om demokrati och människors lika värde vid liv
Antisemitismen finns ännu i dag, dryga 70 år efter förintelsen. Förintelsen drabbade inte enbart judar. Romer och politiskt oliktänkande och andra grupper var också offer.
Antisemitismen var den bärande tanken som drev fram det industriella dödandet. Barn, unga och gamla fördes som djur till gaskamrarna. I dag finns det museer som vittnar om historiens brutala handlingar och det systematiska folkmord som någonsin har ägt rum.
Detta får aldrig upprepas, därför ska det debatteras. Hur kunde det hända och varför? Vi borde oftare diskutera nazismens frammarsch, dess världsåskådning, rasistiska ideologier och politiska praktik. Likaså om hur världen reagerade på nazismens styre och dess politik.
Annons
Historien kan upprepas. Låt oss minnas Martin Luther Kings ord ”Den största tragedin är inte de ondas brutalitet utan de godas tystnad”.
Medborgerlig Samling Falun
Katarina Gustavsson
Ordförande
Sonja Shirwani
Ledamot