Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratiskDin ekonomi

Jenny Wennberg
Den 20 februari prövas Försäkringskassan

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Den 20 februari påbörjas utbetalningarna av elstödet. Senast den 13 februari ska du ha anmält ditt konto till kontoregistret hos Swedbank.

Det är, för att uttrycka det milt, ett enormt uppdrag som Försäkringskassan blivit ansvarig för. 3,4 miljoner hushåll och 132 elnätsbolag omfattas vid utbetalningen av det första elstödet.

Elstödet börjar betalas ut 20 februari.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Man kan bli svettig för mindre. Försäkringskassans verksamhet är inte direkt känd som en av Sveriges mest välfungerande. Krislarmen har varit många rörande verksamheten genom åren.

Annons

Annons

Men den här gången ska pengarna inte betalas ut till funktionsnedsatta, sjukskrivna eller andra röstsvaga grupper. Den här gången ska pengar också skickas in på kontot till några av Sveriges rikaste, och mest inflytelserika människor. Som knappast kommer acceptera något annat än att Försäkringskassan faktiskt klarar av att sköta sitt uppdrag.

Det här blir ett stresstest av Försäkringskassan som heter duga.

Att man är nervös på Försäkringskassan för hur det hela ska fungera framgick mellan raderna under onsdagens presskonferens. Det flaggades redan för problem som kan uppstå när nya it-system ska sjösättas. Det pratades om risk för bedrägerier.

Och Nils Öberg, generaldirektör på Försäkringskassan, vädjade också till människor att inte ringa i onödan utan att framför allt söka sin information på annat sätt om utbetalningarna.

"Kan man avstå från att ringa och själv söka informationen är vi enormt tacksamma."

För att slippa en avi måste man anmäla sitt konto för utbetalning till kontoregistret som Swedbank ansvarar för. Där ska du har registrerat ditt konto senast 13 februari. Redan det riskerar leda till problem om den som är berättigad elstöd inte känner till detta.

Annons

I Sverige finns ofta en övertro kring människors digitala förmåga. Det finns en digital ojämlikhet i vårt land, som bland annat ledde till överbelastade telefonväxlar i samband med Covid-vaccinationerna. Ojämliheten kan leda till problem även ifråga om utbetalningarna av elbidraget.

Annons

Kommer alla som behöver registrera sina konton för utbetalningar göra det? Förmodligen inte. Då väntar utbetalning på avi. Har Försäkringskassan tagit höjd för de telefonsamtal som faktiskt kommer?

Vi får hoppas det.

20 februari blir en spännande dag. Inte minst för regeringen som ansvarar för elstödet. Givet alla haverier man stått för så här långt, har Ulf Kristersson och gänget inte riktigt råd med att även utbetalningarna av elstödet pajar ihop.

Förhoppningsvis blir utbetalningen av elstödet inte ytterligare ett bevis för att Sverige inte fungerar lika bra som vi medborgare faktiskt ska kunna förvänta oss.

Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg är i vilket fall optimistisk:

"Utbetalningstakten kommer att vara mycket hög. I stort sett alla utbetalningar kommer att ha lämnat Försäkringskassan inom några dagar, inte veckor, inte månader, några dagar."

Det vore onekligen humörhöjande om han får rätt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan