Senia Bachir, Polisarios representant i Sverige och Norge, besökte nyligen Falun, inbjuden av Falu Afrikagrupp. Hon berättade till bilder om Västsahara på både Kristine- och Lugnetgymnasiet under dagen, och på kvällen vid ett öppet möte på Gamla Elverket. Senia växte upp i ett flyktingläger i öknen i södra Algeriet dit föräldrarna flytt efter att Marocko 1975 ockuperat Västsahara. Idag lever drygt 200.00 människor i de fem flyktinglägren, som är välorganiserade med skolor och sjukhus, men under svåra förhållanden, ett liv i limbo. De är helt beroende av mat och vattenleveranser utifrån. 20 liter vatten per person och vecka! Det internationella matbiståndet har minskat kraftigt till bara 80 procent av dagsbehovet.
Annons
I det ockuperade Västsahara hårdnar läget. Att demonstrera fredligt ger långa fängelsestraff, 20 år till livstid, även för unga. Senia berättade om kvinnan som misshandlats av marockansk polis och blivit blind men som ändå vägrar ge upp. Brotten mot mänskliga rättigheter är bland de värsta enligt bl.a. Amnesty international. Samt Marocko vägrar journalister tillträde till det ockuperade området.
Annons

Senia Bachir gästade både Kristinegymnasiet och Lugnetgymnasiet samt vid ett öppet möte på Gamla Elverket i Falun.
Bild: Irene Eriksson, Gävle Afrikagrupp
Sen 1991 har det varit eldupphör mellan Marocko och Polisario, den västsahariska befrielserörelsen, som styr republiken SADR. FN-styrkan MINURSO finns på plats för att arrangera en folkomröstning om självständighet men detta har förhindrats av Marocko, som dessutom fortsätter att utnyttja Västsaharas naturresurser i strid med folkrätten och EU-domstolen. Antalet marockanska bosättare är nu i majoritet i det ockuperade Västsahara enligt Senia.
Omvärldens tystnad fortgår. Polisario har sen 1991 eftersträvat en fredlig lösning men tålamodet tryter alltmer hos de unga. Att Marocko bröt fredsavtalet genom att överträda en FN-övervakad buffertzon blev en tändande gnista. 13 november 2020 återupptog Polisario den väpnade kampen. Krig pågår längs den 270 mil långa gränsmuren mellan SADR och det ockuperade Västsahara. Marocko attackerar även med israeliska och turkiska drönare. Senia berättade att de civila i SADR har flytt till flyktinglägren i Algeriet.
Annons
Frågorna var många och intresset stort, vid både skolbesöken och det välbesökta kvällsmötet, förståeligt utifrån en närmast total medial tystnad. Vad kan vi göra? Senia bad oss sprida information om vad som pågår, att påverka våra politiker och företag att stoppa utnyttjandet av Västsaharas naturresurser och istället verka för Västsaharas självständighet. Inte minst att sluta köpa tomater, meloner, apelsiner och annat från Marocko, dessutom ofta producerade i Västsahara men säljs under falskt namn.
Annons

Frågorna var många och intresset stort när Senia Bachir, Polisarios representant i Sverige och Norge föreläste. Fotot taget på Gamla Elverket den 2 februari 2023.
Bild: Irene Eriksson, Gävle Afrikagrupp
Kvällsmötet inleddes med medryckande sång av Falu Fredskör. Lars Berge, Högskolan Dalarna, översatte och sammanfattade under mötet. Falu Afrikagrupp arrangerade i samarbete med ABF Södra-Östra Dalarna, Falu FN-förening, Folket i Bild/Kulturfront Bergslagen, IOGT/NTO Falun, Miljöpartiet Falun, Nedansiljans FN-förening, S-kvinnor Dalarna och Vänsterpartiet Falun.
Falu Afrikagrupp/ Monica Lindh, Ann-Katrin Swärd och Karin Enocson