Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Om S slår sig till ro kan det bli förlust som förr

Valresultat för S förr och nu

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

"Ingen talar om corona längre". Det påstod en debattör i en krönika några månader efter coronapandemins utbrott. Det stämde inte och byggde kanske på krönikörens orepresentativa observationer. Nu stämmer påståendet bättre. Sjukvård och äldreomsorg med koppling till coronapandemin är inte så centralt ämne i debatten. Men ett tag 2020 och 2021 var ämnet centralt.

Hade sjukvård och äldreomsorg varit framträdande i valdebatten hade vi kanske haft en annan regering nu. Men frågor om brottsbekämpning och drivmedelspriser blev centrala. Sverigedemokraterna hade tv-reklam med löfte om ett pris på diesel som var tio kronor lägre per liter och 6,50 kronor lägre för bensin per liter.

Vilka frågor som dominerar i samhällsdebatten och inför val förändras över tid. TV-serien Händelser vid vatten har gått nyligen på SVT. Där skildras 1973 och 1991. För 70-talet är det ett kollektiv som lever på landsbygden. Ett kollektiv finns även i filmen Tillsammans som föreställer ett sådant i stadsmiljö 1975.

Annons

Annons

Att leva gemensamt men även att motverka kapitalistiska värderingar och konsumtionssamhället skildras i båda fallen. I "Händelser" är det Barbie- och Kendockor som anses olämpliga. I Tillsammans är det tv som anses olämpligt. I båda fallen för barn. Men vissa vuxna tycker att dockorna respektive tv borde få förekomma, för något eller några av barnen.

Centerpartiets dåvarande ledare Thorbjörn Fälldin körandes traktor på sitt lantbruk. Dock inte på 1970-talet utan 1985. Foto: Rolf Hamilton / SCANPIX.

TV-serien Hem till byn skildrar också samhället i sina omgångar. De tre första kom 1971, 1973 och 1976. I dem tas avfolkningen av landsbygden upp och rationaliseringen av lantbruket där myndigheter vill gynna storskalig, rationell lantbruksverksamhet. De åren hade Centerpartiet valframgångar med 25 procent i väljarstöd. Partiet kanaliserade missnöje med sämre villkor på landsbygden och en del annat.

Statsvetare har beskrivit Centerpartiet under 70-talet fram till valet 1976 som ett ställföreträdande missnöjesparti av det slag som uppstått i grannländerna, som Mogens Glistrups parti i Danmark. Även Moderaterna fungerade som ett missnöjesparti, men gällande frågor om höga skatter. I båda fallen var det den socialdemokratiska regeringen som ansågs rå för försämringar på landsbygden och höga skatter.

Socialdemokraterna ansåg dock att samhället byggdes bättre, modernare och rationellare. Vid valet 1976 ansåg finansminister Gunnar Sträng att välfärdssamhället i stort sett var färdigbyggt och bara en del justeringar återstod. Att han borde ha justerat skatteskalorna så att inte en företagare som författarinnan Astrid Lindgren behövde betala 102 procent i skatt på en inkomstökning, vilket var fallet i Pomperipossaaffären våren 1976, borde han ha tagit till sig.

Annons

Annons

Istället avfärdade Sträng i en riksdagsdebatt Lindgrens artikel i Expressen om sin höga skatt på inkomst med att Astrid Lindgren kan skriva, men inte räkna. S föll i opinionsmätningarna den våren och lyckades inte hämta in underläget mot de borgerliga partierna fram till valet.

Kärnkraften kom också in som en valfråga och gynnade det parti som främst var emot utbyggnad, Centerpartiet. S var för fortsatt utbyggnad, vilket i och för sig Moderaterna och Folkpartiet (som Liberalerna hette då) var trots att de var i samma block som Centerpartiet.

I debatten mellan de två statsministerkandidaterna företräddes det borgerliga alternativet av kärnkraftsmotståndaren Thorbjörn Fälldin (C). Regeringen företräddes av statsministern och kärnkraftsförespråkaren Olof Palme (S). Fälldin vann debatten som tv-tittarna uppfattade det.

Såväl efter valen 1976, 2006 och nu har S blivit invaggade i att inte ändra så mycket på sin politik utan har riktat kritik mot den borgerliga regeringen och dess misslyckanden. Så var det även efter valet 1991.

Det är nu 50 år sedan 1973 när Händelser vid vatten föreställs ha utspelats, liksom andra säsongen av Hem till byn. Frågor rörande livsvillkor på landsbygden är fortfarande viktiga i debatten. Men de gäller inte statlig styrning för rationalisering av lantbruk utan statligt agerande rörande bränsleskatter och bränslekostnader med reduktionsplikt som handlar om inblandning av dyra miljövänliga ingredienser i diesel och bensin.

Annons

Efter valet 1976 minskade väljarstödet för de borgerliga regeringspartierna och stödet för oppositionspartiet S ökade. Det har skett även nu efter valet 2022. Det skedde även efter valen 1991 och 2006 då det också blev regeringsskiften i borgerlig riktning.

Annons

Såväl efter valen 1976, 2006 och nu har S blivit invaggade i att inte ändra så mycket på sin politik utan har riktat kritik mot den borgerliga regeringen och dess misslyckanden. Så var det även efter valet 1991. Men statsfinanserna och ekonomin försämrades så mycket så att det blev uppenbart att den borgerliga regeringen lyckades dåligt. S förlorade valen som var efter valen 1976 och 2006, alltså 1979 och 2010. De borgerliga partierna räddades av att nya frågor kom i centrum än i de tidigare valen.

Risken för S nu är att det kan ske igen när det blir dags för val 2026. Undantaget är 1994 då den djupa ekonomiska krisen, och de hål i statsfinanser och välfärd som den grävde, höll i sig fram till valdagen 1994 och förde S tillbaka till makten.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan