Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Man kan frukta det värsta

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Att vården redan är pressad överallt känner de flesta till. Inspektionen för vård och omsorg rackar ner på det ena sjukhuset efter det andra, även Falu lasarett. Men det lär bli värre.

Underskott är den stora dödssynden i politikens ögon och i samma ögon något mycket värre än sämre vård.

Annons

En bruten handled.

Bild: Harri Sternljung

Annons

Föga oväntat gick regionledningen i Dalarna i veckan ut med att underskotten kommer att bli väldigt stora om inget görs. Och ”inget görs” - det är givetvis liktydigt med besparingar och nedskärningar. Att det gick finansiellt bra för regionen under några år berodde i allt väsentligt på de pengar man fick från staten under pandemin. Nu är dom borta. Och ökade kostnader på grund av inflationen samt mycket klena statsbidrag i regeringens senaste budget, slår mot vården.

”…vidtar vi inga åtgärder riskerar vi ett underskott på 750 miljoner i år”, säger Elin Norén. Under våren ska handlingsplaner tas fram.

Åtstramningarna ska inte gå ut över den patientnära vården, heter det. Men det kommer det naturligtvis att göra på ett eller annat sätt.

Ibland drömmer jag om att alla Sveriges regioner hade modet att gemensamt gå ut och kräva rejält mycket större statsbidrag - och under tiden faktiskt tillåta större underskott för att visa på det finansiella allvaret.

Så blir det förstås inte. Underskott är den stora dödssynden i politikens ögon och i samma ögon något mycket värre än sämre vård.

Något är ruttet i vår tid.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan